Oude tijden herleven met 'Taken by Force II'

Nostalgie in Vroomshoop

Tekst: John Hekman / Foto's: Marthijs Ekkel ,

Na het succesvolle festival Taken by Force vorig jaar deed men er niet lang over om te beslissen om het nogmaals te gaan doen. Ook dit jaar is de setting niet veranderd, met reünie bands die een spaarzaam optreden geven dat je doet terugverlangen naar de vroegere jaren.

Nostalgie in Vroomshoop

Klappers van de avond zijn Picture, Jaguar, Vortex en een Motorhead tribute. Picture, door velen gezien als Neerlands eerste heavy metal band. Met een oprichtingsdatum uit de zeventiger jaren zijn er weinig bands die op zoveel ervaring kunnen teren. Vroeger onder meer als support van AC/DC, Ted Nugent en Saxon, nu nog groter. Hun repertoire bestaat uit wat zij nog in de tachtiger jaren hebben klaargestoomd, maar inmiddels zijn er tijdens de succesvolle reünietours opnames gemaakt voor hun nieuwe CD, die voor het eerst verkrijgbaar is tijden Taken by Force II in het Front.

Zowel Jaguar, deze band vindt zijn allervroegste geschiedenis in de laatste maand van de jaren zeventig, om in de jaren tachtig samen met de allergroten op te stomen in de rage van Heavy Metal. De 1982 release ''Axe Crazy'' en het volledige album in 1983 ''Power Games'' staan nog bij velen in het geheugen gegrift. Zoals zovelen heeft ook Jaguar een zeer rijke geschiedenis, en is men al sinds 2000 weer  bezig aan de weg te timmeren met energieke live shows en albums.

Vortex behoeft in metalkringen eigenlijk weinig introductie. De Nederlandse band wijkt sinds de jaren tachtig niet af van hun klassieke heavy metal geluid. Vortex zou eigenlijk vorig jaar al spelen, maar dat werd helaas verhinderd. Niet getreurd want dit jaar staan de mannen er wel degelijk. Zij tonen wederom aan dat het jaar 1979 een zeer vruchtbaar jaar is.

Een festival is natuurlijk geen festival met maar 3 bands. Zoals ook op Elsrock en Bosrock zal Taken by Force opgezweept worden door een coverband van een internationaal bekend elan. No Class zal als Motorhead Tribute the Ace of Spades en vele andere klassiekers zo goed mogelijk naar voren laten komen. Hiernaast is er op Taken by Force net als vorig jaar ook plaats voor een band met stuk jongere artiesten. begonnen als Barbed Wire in 2006, Maniac Forces' snelle thrash metal klinkt zoals anderen ooit 20 jaar geleden begonnen, en dat maakt deze band voor het festival een uitstekende aanvulling. 

Ten einde is daar nog de band Ear Danger. De continu door veranderende line-ups,  break ups en reünies. Als echte jeugdband kwam deze groep tussen scholen en jongerencentra opzetten. De line up binnen Taken by Force is ongetwijfeld ook nog geen heel erg oude line up, maar dat verandert de sound, kwaliteit en kracht van deze band absoluut niet.