Nina Hagen: Queen of Punk

Een geweldig concert van Nina Hagen in Atak

Tekst: Chantal ter Maat. Foto's: Bjorn Koebrugge ,

Atak was goed vol op 1 oktober. En terecht, niemand minder dan Nina Hagen maakte haar opwachting. Ze kwam, zag en overwon. Met dit optreden bewees ze dat zij echt de titel 'Queen of Punk' bezit.

Een geweldig concert van Nina Hagen in Atak

Hoewel ik het vermoeden had dat ze flink verkouden was, zette ze een prima show neer. Samen met haar band speelde en zong ze een repertoire van zowel oud als nieuwer werk. Voor haar fans was “Hold Me” het hoogtepunt.

De setlist werd aangevuld met een aantal covers, o.a. The Doors "Riders On The Storm "en "My Way" van Frank Sinatra. Ze verraste het publiek met "Ave Maria" en "Papa Was A Rolling Stone". Haar expressieve uiterlijk was een genot om naar te kijken. Het stemgeluid was magnifiek, verbazingwekkend hoe goed en makkelijk zij de lage tonen eruit gooide. Tussen de nummers door praatte ze over de wereldpolitiek, atoomwapens, het geloof in God en de liefde. En dit allemaal in het Engels met af en toe een klein beetje Nederlands, ondanks dat ze de Duitse nationaliteit heeft.

Dit unieke concert vond plaats in het kader van het Festival Grenswerk, een grensoverschrijdend festival waarin muziek, muziektheater, opera, architectuur en beeldende kunst elkaar ontmoeten. Tot 11 oktober is Enschede nog bezig met dit festival. Het thema van dit jaar is “Gastland Duitsland”, reden genoeg dus om Nina Hagen uit te nodigen voor een uniek concert. Want deze muziek is niet gewoon…Het is kunst.