Apenkooi XL tijdens eerste clipopname Roadkill 55

Een verslag door Roadkill 55 en 3VOOR12/Overijssel

Tekst: Daisy Oosterbaan + Sean von Stockhausen. Foto's: Sean von Stockhausen ,

Roadkill 55, een punkrock bandje uit Enschede, besloot om een EP op te gaan nemen. Sinds een paar maanden hebben ze door de komst van een nieuwe bassist een ideale bezetting en besloten daarom om het meteen goed aan te pakken en voor één van hun gloednieuwe nummers, ‘Ladies’, een videoclip op te nemen. Zo kunnen ze laten zien en laten horen wat zij in petto hebben.

Een verslag door Roadkill 55 en 3VOOR12/Overijssel

Roadkill 55 begon ongeveer een jaar geleden. Een bandje dat begon als coverbandje vond al snel haar eigen weg en begon al gauw haar eigen nummers te schrijven. De band heeft in dat jaar tijd vele optredens mogen doen, onder andere op het Lenteoffensief 2008 van Atak. Daarnaast hebben zij ook shows gedaan met andere bands uit de regio als Dead in Decadence en Deadbeat.
Toen het nieuws op de redactie van 3VOOR12/Overijssel binnenkwam dat deze band een clip zou gaan opnemen, was het dan ook direct een besloten zaak om hier verslag van te gaan doen.

Ik ben Sean, de zanger van Roadkill 55 en had een briljant idee voor een clip. Daarom kreeg ik ook de eer om alles zelf te gaan regelen voor de videoclip. We hebben de clip opgenomen voor het nummer ‘Ladies’. Voordat ik verder vertel, zal ik eerst uitleggen wat de gedachte achter de videoclip was; er komt een band aan bij een huis, hier willen ze gaan slapen. Niet-wetend welke gevaren er op de loer liggen. In het huis blijkt namelijk een soort sekte te huizen van dames die niks van jongens moeten hebben, een achtervolging ontstaat. Oké, het idee was geboren, nu moest alles nog geregeld worden. Het duurde niet lang voor ik een cameraman had geregeld. Een goede vriend van ons en drummer van de band “Solace Within”, Robin, had zijn kwaliteiten aangeboden voor het camerawerk en de bewerking. Toen ik wist dat ik een camera kon regelen, heb ik meteen een oproep gedaan. We hadden meisjes nodig. Om de boodschap in de clip te realiseren moest ik meisjes hebben. Op de dag van de shoot kwamen ongeveer vijftien meisjes. We hebben ervoor gezorgd dat ze te eten kregen, dat ze de weg wisten en dat ze voorbereid waren op wat ze moesten doen. Met een heel klein budget van €112,40 moesten we een clip zien te maken. Uiteindelijk hebben de meisjes veel gerend, zodat ik uit meerdere hoeken beelden had. Onze grote vrienden van Deadbeat kwamen ook langs, dit zorgde voor een kleine wijziging in het script.
Na een uur of zes shooten hadden we eindelijk genoeg beelden om een clip te vullen. Scenes zijn vaak overgedaan, omdat de meisjes moesten lachen. In de making-off die binnenkort verschijnt, zal te zien zijn hoeveel plezier wij hebben gehad aan het maken van deze clip.  Nadat de beelden binnen waren, hebben Robin en ik samen de clip geëdit. Dit was een urenlange procedure van vallen en opstaan maar wij vinden dat het resultaat er mag wezen!

Toen ik als 3VOOR12/Overijssel schrijfster werd gevraagd door Roadkill 55 om langs te komen tijdens de opnames van hun videoclip hoefde ik daar niet lang over na te denken en ik zei direct volmondig ja. Mijn naam is Daisy en ik had de eer om even op de set van ‘Ladies’ rond te kijken.
Een videoclipopname is iets bijzonders om bij aanwezig te zijn, vooral bij een band die zoiets voor het eerst doet. Het was even zoeken voordat ik de goede locatie had gevonden, maar toen ik die eenmaal had gevonden, kon het ook niet missen. Een mooi vrijstaand huis, net iets buiten de stad met een gigantisch bos eromheen. Vier jongens in de make-up, een woonkamer vol met meisjes, bewoner hond Brutus die het wel gezellig vindt dat er zoveel mensen in zijn huis rondlopen en het liedje "Ladies" op repeat. De jongens zijn al een tijdje bezig als ik aankom en de scènes waarin gerend wordt zijn al geschoten. De stand van zaken is dat er nog een paar bandshots gemaakt moeten worden. Als ik vraag hoe de dag is verlopen aan de (nieuwe) bassist van de band, Dion Hoogmoed, vertelt hij hoe het allemaal gegaan is: ‘Ja, dat rennen was nog best heftig, hoor. Over boomstammen heen springen… Het was net apenkooi XL, hoor.’ Drummer Marco zit ernaast , knikt instemmend en is ook zichtbaar opgelucht dat het rennen erop zit. Laurens, gitarist van de band, voegt er nog aan toe: ‘Het was ook wel echt leuk om te doen, we hebben wel enorm gelachen. Ook doordat Deadbeat meespeelt in de clip is het wel echt heel tof aan het worden!’. Dan komt Sean de jongens ophalen, de bandshots moeten geschoten worden. Het is echt bijna eng hoe Sean alles in zijn hoofd heeft zitten en ook de juiste instructies geeft en ook nog eens aan de details denkt. Iets waardoor ik nog veel nieuwsgieriger word naar het eindresultaat!
Dan ben ik uiteindelijk ook getuige van de laatste bandshots, het is een bizar, maar ook een tof gezicht; een band die midden in een bos staat te spelen alsof het niets is. Uiteindelijk zijn ze dan ook eerder klaar dan gepland, en kunnen de figuranten naar huis… Nu is het aan de band om de clip af te ronden…

Een succesvolle dag, het wachten op de launch is aan gebroken, houd http://www.roadkill55.nl in de gaten voor de precieze datum van de online launch van de clip. 

De cliptrailer: