Riverside: aan de top van de scene

Progrock op zijn best

Tekst: Michiel Leijzer / Fotografie: Karen ter Balkt ,

Een uitverkocht Hedon te Zwolle was vrijdag 30 oktober tafereel van dansende mensen, stille genieters en vooral erg goede muziek van de band Riverside en support-act 'The Pinapple Thief'.

Progrock op zijn best

Een uitverkocht Hedon te Zwolle was vrijdag 30 oktober tafereel van dansende mensen, stille genieters en vooral erg goede muziek van de band Riverside en support-act ‘The Pineapple Thief’.

Allereerst is het de beurt aan het voor de verslaggever onbekende The Pineapple Thief’. Een goed gekozen voorprogramma daar het, met name bij het intro, zeker raakvlakken vertoont met Riverside, maar toch zijn eigen ding doet.  The ‘Pineapple Thief’ laat vele invloeden horen en klinkt op sommige momenten zelfs “poppy”. Het volgende moment hoor je weer de onmiskenbare progressieve drumritmes om vervolgens over te gaan tot een meer grunge-achtig geluid. Afwisseling genoeg, en het publiek lijkt de band ook goed te vinden want de hele zaal staat vanaf de eerste klanken overvol.

Na plus minus een uur ‘The Pineapple Thief ‘ is het vervolgens de beurt aan de band waar iedereen voor komt: Riverside. Deze Poolse band heeft een goede naam in Nederland en weet de verslaggever ook elke keer weer te imponeren. Zo staat het optreden in Hellendoorn nog in het geheugen gegrifd waarbij mensen spontaan begonnen te huilen. Ook vanavond doen de jongens weer waar ze goed in zijn: een stevige pot zeer sfeerrijke progrock neerzetten. De band is goed op dreef, het geluid is erg goed en ook het publiek werkt mee aan wat een mooie avond belooft te worden.

Uiteraard worden er veel nieuwe nummers gespeeld van het tweede album Anno Domini High Definition, dat in juni 2009 uitkwam. Er staan jammer genoeg te weinig nummers van het fantastische “Second Life Syndrome” op de set. Niettemin klinkt het nieuwe werk erg goed. Opvallend is dat elk instrument zijn rol heeft in de muziek en dat elk instrument ook ongeveer even belangrijk is. De band weet dit alles samen te smeden tot een fantastisch geheel en het publiek roept na het laatste nummer dan ook meteen om meer. Vanzelfsprekend komt de band terug om een wat minder geslaagde toegift te geven. Deze bestaat voornamelijk uit vele minuten ‘soundscapes’, zonder echt over te gaan op een nummer. Dat is erg jammer, want een bekende knaller is hier meer op zijn plek.

Echter, uiteindelijk heeft Riverside toch weer bewezen terecht tot de top van de progrock te horen: een pakketje van uitstekende songs, gemotiveerde bandleden die elkaar allemaal de ruimte laten en bovenal fantastisch muzikantschap.