De wedergeboorte van Stigmatheist

Eerste optreden sinds jaren van de Overijsselse band Stigmatheist in ‘Het Front’ Vroomshoop

Tekst + Foto's: Chantal ter Maat ,

“Het Front” in Vroomshoop opende haar deuren voor een drietal bands deze avond: Visionary, Stigmatheist en Skaldgrim.

Eerste optreden sinds jaren van de Overijsselse band Stigmatheist in ‘Het Front’ Vroomshoop

“Het Front” in Vroomshoop opende haar deuren voor een drietal bands deze avond. Visionary was de eerste band die het podium betrad. Deze band, afkomstig uit het Overijsselse Lierderholthuis, zette een dijk van een optreden neer. Ik had nog nooit de eer gehad om deze band live te mogen aanschouwen, maar een volgende keer als ze weer in de buurt spelen is het zeker de moeite waard om deze band te aanschouwen. Death metal zoals het bedoeld is! Rauw, strak en riffs om je vingers bij af te likken. De band (of was het de zanger??) deed denken aan de (helaas) vervlogen tijden van Altar.

Het tweede optreden van deze avond was in handen van het Overijsselse Skaldgrim. Deze band uit Vriezenveen en omstreken gaf hun eerste optreden.  Niet dat ze beginners waren,  sommige leden komen namelijk uit Burning Hatred. Viking/death metal is wat ze ten gehore brengen. Het is ook een van de weinige bands die een titel van een nummer naar hun bandnaam hebben geschreven, hetgeen hen siert. Het publiek was laaiend enthousiast over deze show. Met name het nummer “We Are The Gods Of War” sloeg goed aan bij de massa. Van deze band gaan we nog veel van horen!

De hoofdact Stigmatheist ging gewoon verder met de gezellige sfeer wat Skaldgrim veroorzaakt had. Het is een hele tijd terug dat deze band voor het laatst heeft opgetreden, en in de jaren die er inmiddels verstreken zijn, heeft Stigmatheist een complete muzikale metamorfose ondergaan. Geen snoeiharde death metal meer, maar muziek in de richting van trash/nu-metal, wat wel enige teleurstelling bij het publiek veroorzaakte. Van eigen werk hoorden we o.a. “The Awakening” en “Medusa”. Ze brachten ook 2 covers ten gehore, namelijk Nevermore’s “ The River Dragon Has Come” en, heel verrassend, “Sound of Silence” van Simon en Garfunkel. Na het laatste nummer wilde het publiek graag meer horen, maar dat kon helaas niet meer, in verband met geluidsoverlast. Ondanks het ontbreken van de death metal, viel de show totaal niet tegen.