Def Enter XL werpt zijn vruchten af!

Burgerweeshuis brengt nieuwe pioniers van hiphop

Tekst: Fabian Schrijver / Foto's: Ruud Kuiper ,

Def Enter XL is de uitgebreide versie van de tweemaandelijkse Def Enter-shows. Dit keer stonden MC Sillo, Zwart Licht, Nexusz, Zo Moeilijk en DJ Smooth Cee op het podium.

Burgerweeshuis brengt nieuwe pioniers van hiphop

Afgelopen vrijdag 22 mei was het Burgerweeshuis het toneel van de nieuwe pioniers van de hiphop. Def Enter XL (uitbreiding van de Def Enter-shows) bracht underground hiphop door artiesten als MC Sillo, Zwart Licht, Nexusz (Da Floawaz), Zo Moelijk en DJ Smooth Cee op te stellen.

Tijdens de eerste act leek het erg rustig te worden deze avond. Maar nadat MC Sillo voor enkele tientallen mensen stond te performen, kwam het publiek op gang. Zo was de zaal goed gevuld (ongeveer 250 man) en ging het dak eraf tijdens de latere shows. Dit zorgde voor een feest, dat vooral tijdens Zwart Licht goed in de stemming kwam.

MC Sillo opende de avond met een goede solo-show. Hoewel het nog rustig was, bleek de liefhebber aanwezig. Sillo zette de avond in met veel energie, rauwe beats en teksten met een randje melancholiek. Later deze avond deelde hij zijn cd uit aan het publiek in de zaal.

Ruim 200 personen aanschouwden de show van Zwart Licht. Dit duo uit Amsterdam nam de goede energie over en bracht het  geheel naar een hoger level. Hier kwam de pit tot stand bij de bekende nummers als ‘Bliksemschicht’ en ‘Vanaf Nu’.  Aan het einde van hun show leek het er even op dat ze in de war raakten, maar dat pakten ze met ‘Vanaf Nu’ weer goed en professioneel op. Door halverwege het publiek te laten kiezen welk nummer ze moesten performen, hebben ze duidelijk het respect van het publiek verdiend!

Nexusz, van Da Floawaz, kwam deze avond zijn EP voor het eerst ten gehore brengen. Helaas was deze EP, genaamd ‘Love Is...’, vanavond nog niet klaar, dus deze zal binnen enkele weken te downloaden zijn. Met zijn old-school New York stijl flowt deze jonge Deventenaar ongekende skills door de zaal. Er kwam geen pit, daar is zijn muziek niet voor gemaakt, maar hij liet de goed gevulde zaal aandachtig zijn kunsten bewonderen. Door de reacties uit de zaal blijkt deze rapper een aanwinst voor Nederland.

Zo Moeilijk sloot de avond af met hun mojo: De Nijmeegse Modo. Met harde en rauwe beats en eigenzinnige flows kwamen deze mannen hard en strak. De bass deed de grondvesten van het Burgerweeshuis schudden. Het publiek bleek aanzienlijk te genieten en toen de hele crew met het laatste nummer op het podium kwam ging het dak eraf!

Def Enter is uitgebreid als platform voor jongeren in Deventer door Iwan van Zon. Hij heeft hiermee de intentie om jongeren creatief te stimuleren, door de input van muziek en aansluitende workshops. Gezien de opkomst deze avond werpt het concept van de derdejaars CMV student zijn vruchten af.