Dauwpop overvalt Overijssel met een gevarieerd programma

Goed verzorgde optredens zorgen voor een geslaagde 15e editie

Tekst: Liv Krake & Daisy Oosterbaan. Foto's: Steven van Olphen & Marieke Waalwijk ,

Het programma van Dauwpop pronkte al weken voor Hemelvaartsdag op de website van het festival. Namen als Novastar, De Staat en Anti-Flag waren veelbelovend. Op de dag van het festival bleek dit zeker uit te komen. Een festival met een divers programma, lekker weer, verschillend publiek en vooral een ‘chille’ sfeer heeft voor een geslaagde dag gezorgd.

Goed verzorgde optredens zorgen voor een geslaagde 15e editie

De dag begint met een kleine domper, Miss Montreal missen door een file op de A28, oorzaak van een ongeluk. Gelukkig weet het publiek ons te vertellen dat het optreden van Sanne Hans en haar band op de Mainstage succesvol is verlopen.

Dan is het de beurt aan de Staat. Op de Jägermeister Surprise Stage, waar we wel op tijd voor zijn. De band die in het najaar van 2008 nog in (kleine) kroegen speelde tijdens de Popronde weet nu de tent van de Jagermeister Surprise Stage he-le-maal vol te krijgen. Ze spelen een enorm strakke set, iets waar ze ook wel bekend om staan. De Staat is een regelrechte hype en wij kunnen niets anders dan de hype volgen. Volgend jaar Mainstage?


Na de Staat is het om 13:30 uur tijd voor iets totaal anders, namelijk voor de Duitse heren en dames van Bonaparte. De excentrieke band staat vooral bekend om haar vreemde outfits, schmink en rare dansjes. Helaas is de tent van de Jagermeister Surprise Stage vlak voor de band begint zo goed als leeg. Dit vertoont overeenkomsten met de start op het podium, daar staat tijdens het eerste nummer slechts 1 persoon. Een man met een rieten masker. Het blijkt de zanger van de band die de zaal toeschreeuwt met ‘Do You Wanna Party With The Bonaparte?’, de titel van één van de nummers van de band. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de tent steeds voller en het podium steeds drukker met muzikanten en danseressen. Druk wordt het echter niet. De feestmuziek van Bonaparte is leuk, swingend en vernieuwend. Wij zijn echter wel van mening dat een band als deze beter tot haar recht zou komen op een later tijdstip tijdens een festival. Misschien iets voor een volgend festival.

Dan is het de tijd voor Anti-Flag. Anti-Flag is een Amerikaanse punkband uit Amerika. De tent staat vol met punkliefhebbers die meeschreeuwen tijdens klasssiekers als ‘I’d Told You But’ maar ook tijdens recenter werk van onder meer het album ‘The Bright Lights Of America’. De band heeft een goede klik met het publiek. Dit blijkt uit het feit dat de band het publiek heel graag een circle pit wil zien doen en hierbij de nodige instructies geeft. Ook benadrukt de band dat het niet de bedoeling is dat er gewonden vallen, erg tof. Kortom, een gaaf optreden met toffe momenten om nog eens aan terug te denken.

We besluiten om na Anti-Flag over te gaan op iets heel anders, namelijk de Jeugd van Tegenwoordig. Maar, de dance area, waar de band staat puilt uit van de mensen. De populariteit van de JvT is hiermee wel bewezen, wij besluiten echter dat we naar Dan Auerbach te gaan. De zanger van The Black Keys is met zijn solo project naar Nederland gekomen. Vanaf het begin blijkt dat Auerbach van het type ‘niet lullen, maar spelen’ is, wij nemen hier zeker genoegen mee. Het rauwe geluid van de stem van Auerbach galmt door de tent. De tent staat overigens niet helemaal vol, maar, de mensen die er staan genieten oprecht.

Tijd voor een feestje op het Enge Bos Podium, en wel met de mannen van The Hot Stewards. In welk poppodium of op welk festival ze ook staan, ongeacht het tijdstip, het is een feestje. De covers worden goed ontvangen en voordat de schrijvers van dit verslag het doorhebben hossen zij gezellig mee in de polonaise tijdens het liedje ‘Locomotion’. De jongens halen alles uit de kast; Jägermeister en wedstrijdjes tussen de heren en de dames in het publiek. Een fijn feest dus. Klein puntje van kritiek dan; de show is hier en daar wel over de top en de band moet zeker oppassen dat ze geen boyband imago krijgen.

Vanaf het Enge Bos Podium rennen we naar de Mainstage voor Novastar. Joost Zweergers heeft de tent best vol weten te krijgen en hij geeft alles wat hij in zich heeft. Oude klassiekers, nieuwe nummers en grote hits komen voorbij tijdens het optreden en het publiek gaat erin mee. Een kippenvel moment, want hoe mooi is het voor een artiest als de tent van een hoofdpodium massaal mee schreeuwt met jouw teksten? ‘The Best is Yet To Come’ was altijd al een favoriet, maar door dit optreden heeft het liedje een bijzonder tintje gekregen.

Nog heel even dansen, dat staat nu nog op het programma voor Dauwpop 2009 tot een einde komt. Een feestje op de Jagermeister Surprise Stage met de Infadels. Deze band is ondertussen ongekend populair in Nederland en voor een laatste band is de tent nog best vol ook. Gedurende een uur lang komen de hits van de Infadels voorbij. Zo ook de cover ‘Sweet Dreams’, iets wat altijd weer aanslaat bij het toch al enthousiaste publiek. Om met de woorden van de fotograaf te spreken: ‘
zeer goede afsluiter om nog 1 keer helemaal uit je dak te gaan’.