Zondagmiddagpunk

3VOOR12/Friesland en 3VOOR12/Overijssel gaan punken in Steenwijk

Tekst: Johan Schoterman en Paul van Berlo / Foto's: Frieda Vuur ,

Al sinds jaar en dag staat De Bûze in Steenwijk bekend om zijn punkfeesten. En als je dan zomaar op een zondagavond een paar vette bandjes uit het punkgenre opgediend krijgt, kan 3VOOR12 natuurlijk niet thuisblijven. Sterker nog, ze komen gewoon uit twee provincies om van dit 'event' verslag te doen. Een Friese/Overijsselse samenwerking.

3VOOR12/Friesland en 3VOOR12/Overijssel gaan punken in Steenwijk

De Bûze is om kwart voor zeven al redelijk gevuld met overwegend jonge mensen wanneer het uit Münster (Duitsland) afkomstige Alpinist het podium beklimt. Er wordt gelijk een bak met Duits sauerkraut en hele vette bratwurst het publiek in geslingerd. Het zeer hoge tempo van deze muziek laat zich afwisselen met tragere passages zodat het een afwisselend geheel wordt. De samenzang van de twee gitaristen en de bassist is dat ook: de lage grunt met daarnaast een zeer emotioneel aandoende hoge schreeuwstem geeft je als toeschouwer echt het gevoel dat er leven of dood op het spel staat! Na drie kwartier vol gas zit het er op voor deze gedreven gasten uit ons buurland. 

Sand Creek Massacre uit Zwolle tapt uit het zelfde vaatje “zuurkool”. Ook hierbij valt de samenzang erg op maar het is allemaal net even wat rauwer dan bij het eerder genoemde Alpinist. Drummer Erik weet het tot een strak geheel te maken en zweept de band enorm op, daarnaast is het ook erg leuk om de enige vrouw in de band -gitariste “Kloender” - aan het werk te zien.

Tijdens de nummers schreeuwt ze werkelijk de longen uit haar lijf om dan vervolgens tussen de nummers door met een zeer lief meisjesstemmetje te verkondigen dat ze vandaag een split 7” uit brengen samen met het Zweedse M40. Gelijk maar even aanschaffen want deze band is zeker de moeite waard om even te sponsoren.

Daarnaast gaan ze ook nog eens samen met Alpinist op tournee in Groot Brittannië in de maand april. In juni volgt het Europese vaste land, dat ze samen met M40 willen veroveren.

Daarna is het de beurt aan Wolfbrigade. Deze Zweedse band heeft een toch wel enigszins legendarische status binnen het cultcircuit. Ze begonnen ooit onder de naam Wolfpack, maar dat trok te veel rechts-extremisten aan, dus nu de naam Wolfbrigade. Of het wat geholpen heeft is maar de vraag. Het valt op dat de band veel weg heeft van de Death ’n Roll van Entombed. Een bezoeker weet te vertellen hoe dat komt: in Stockholm is een café waar alle lokale metal- en punkbands uithangen: Entombed, Wolfbrigade, Grave, Dismember etc. Achter de kroeg is een studio en als de mannen voldoende geconsumeerd hebben gaan ze achter opnames maken. Logisch dat ze dan wat op elkaar lijken! 

Wolfbrigade zet een aantrekkelijke show neer met een opvallend goed geluid, dat niet eens overdreven hard staat. De pogopit is goed gevuld en iedereen vermaakt zich prima zo op deze zondagavond. Na zo’n drie kwartier, net iets te kort, houdt Wolfbrigade het voor gezien en dat betekent dat iedereen voor tienen alweer naar huis kan. Kom je maandag tenminste ook nog een beetje fris op je werk of school.