Van kale jongereninloop naar poppodium

Het Front in Vroomshoop heeft grote ambities

Iris Offringa ,

Er komen de laatste tijd alsmaar grotere namen naar Vroomshoop zoals Osdorp Posse, Mala Vita en Good Things End. Waarom horen we steeds meer van Het Front en wat kunnen we in de toekomst nog allemaal verwachten?

Het Front in Vroomshoop heeft grote ambities

Anderhalf jaar geleden vond Rik Pape het tijd voor een podium in Vroomshoop waar regelmatig popmuziek te horen zou zijn. "Ik wilde klein beginnen met gewoon maar eens een bandavond. Met 10 vrijwilligers hebben we een eerste avond georganiseerd met Dragon Fly, Kleazer en Amped. Nu werken er inmiddels 25 vrijwilligers bij Het Front en ontvangen we morgenavond Mala Vita en volgende week Good Things End. We zijn in korte tijd best groot geworden en willen graag onze verdere ambities waarmaken".

Bij toeval ontmoet Rik anderhalf jaar geleden zijn huidige 'partner in pop' Gerjan Koninenbelt van Bajvan Agency. Rik is met zijn ervaring bij Randrock en bij Flasback in Vriezenveen vanuit Stichting Welzijn Twenterand als coördinator aangesteld om onder andere popactiviteiten in Vroomshoop te organiseren. Gerjan gaat zich vooral richten op zijn specialiteit; het boeken en programmeren van bands. Rik vult dit mooi aan met zijn zakelijke en beleidsmatige kwaliteiten. Het duo, een vrijwillige programmeur en een betaalde coördinator vanuit de Stichting Welzijn Twenterand, slaagt er in om steeds vaker bands naar Vroomshoop te halen. "Dit was en is nog steeds niet altijd eenvoudig. Voor de gemeente Twenterand is het niet altijd duidelijk hoe welzijnsgeld zich in popmuziek vertaalt. Regelmatig moeten we benadrukken hoe belangrijk popmuziek voor met name jongeren is." Voor Rik is het duidelijk dat zonder er bewust mee bezig te zijn toch popmuziek hetzelfde effect kan hebben als welzijnswerk.

De subsidie die voor welzijn beschikbaar is in de gemeente Twenterand, fluctueert nog al eens. Dit maakt het voor de groei, lange termijnplanning en continuiteit voor Het Front lastig. Daarom is het nu tijd om los van welzijnswerk een zelfstandig poppodium te worden dat zich volledig kan richten op muziek. Rik en Gerjan willen een eigen stichtingsbestuur oprichten met nieuwe statuten die een cultureel doel nastreven in plaats van een welzijnsdoel. Het podium kan dan ook aanspraak maken op financiering vanuit het landelijke Fonds voor de Podiumkunsten+. Op dit moment is Rik met de gemeente hierover in gesprek. Hij heeft goede hoop, omdat nu voor het eerst in de cultuurnota van de gemeente vermeld wordt dat men het belangrijk vindt om de pop- en rockcultuur in Twenterand te stimuleren.

"We hebben van een kale jongereninloop een geweldig poppodium gemaakt en dat we dat vooral met al die vrijwilligers hebben gedaan, daar ben ik het meest trots op." Met name het creatief omgaan met weinig geld, noemt Rik als een belangrijke factor van het succes tot nu toe. "Zo hebben we bijvoorbeeld een bijzondere koelwand van een camping geinstalleerd, wat de bar zelfs een industriële look geeft. Daarnaast hebben we de pijpen van de zonnewering van het gebouw gesloopt en deze verwerkt in de inrichting van de bar. Door het slimme programmeren van Gerjan, waren we bijvoorbeeld vorige maand in staat om Osdorp Posse naar Vroomshoop te halen."

Het Front wil als nieuw poppodium verder professionaliseren door bijvoorbeeld Gerjan ook als programmeur te kunnen betalen voor zijn inzet. Het moet wel knus, gezellig en kleinschalig blijven, maar met kwaliteit. Daarmee denkt Rik in het gat te kunnen springen dat de grotere poppodia in de regio, Atak en Metropool, achterlaten.

De planning van dit jaar is: "de zelfstandige status als poppodium binnenslepen, een studio en oefenruimtes in huis te hebben en natuurlijk grote namen binnenhalen om de bekendheid van ons podium te laten groeien".
Morgenavond (vrijdag 20 mrt.) en volgende week zaterdag (28 mrt.) werken ze zeker aan die naamsbekendheid met respectievelijk Mala Vita en Good Things End.