Spektakel met heel veel geluid bij boekenfestival

Een genot voor het oor en prachtig om te zien

Tekst: Sylvia Plette ,

Wie 15 maart aanwezig was bij het zondagboekenfestival, heeft aan het eind van de middag waarschijnlijk een waar spektakel bekeken. In de grote zaal van de Deventer Schouwburg zetten muziektheater BEU, geluidskunstenaar Geert Jonkers, Fanfare Beatrix en dichteres Diana Ozon de zaal op stelten met de show ‘Piep, Knor, Tjielp, Tjielp’.

Een genot voor het oor en prachtig om te zien

Met de band BEU, geluidskunstenaar Geert Jonkers, dichteres Diana Ozon en Fanfare Beatrix staat er een bijzonder gezelschap in de grote zaal van de Deventer Schouwburg. Het podium had niet veel kleiner moeten zijn. De zaal is omgebouwd tot een geluidsdecor, met rondslingerende luidsprekers en instrumenten boven het publiek. Op het podium hangt, staat of ligt een keur aan bijzondere, zelfgemaakte instrumenten. Daarnaast is er nog een band en een volledige fanfare, plus een dichteres die tussen de bedrijven door een bijdrage levert. Het moet niet gekker worden!

Maar gekker wordt het wel. BEU brengt, al dan niet begeleidt door de fanfare, vol overgave Nederlandstalige liedjes waarin invloeden van André Manuel en Spinvis te horen zijn. De zanger zet een liedje in dat over voeten gaat en stampt daarbij op een met talkpoeder bestrooide grond voor een dramatisch rookeffect. Ondertussen bespeelt Geert Jonkers zijn zelfgefabriceerde instrument, dat bestaat uit een ronddraaiend mechanisme waaraan laarzen zijn gemaakt. Deze laarzen stampen vrolijk mee op de maat van de muziek. Op deze manier is er tijdens de liedjes constant samenspel tussen de band, de fanfare en de geluidskunstenaar.

Een prettige afwisseling in het drukke, maar o zo leuke gebeuren zijn de gedichten van Diana Ozon. Een gedicht over een ekster wordt ondersteund door het ‘bijlinstrument’ van Geert Jonkers. Hij draait aan een mechanisme en zet hiermee de bijlen in werking. Het geluid dat ontstaat door hakkende bijlen op hout, is een erg toepasselijk achtergrondgeluid bij gedicht.

De wirwar van gebeurtenissen in de show is niet in een stukje tekst samen te vatten. Een leuk voorbeeld is nog wel de lopende band, waar door de bandleden borden op worden geplaatst. De borden kletteren aan het eind van de rit met een hels kabaal op de grond. Is dat leuk? Wel als de fanfare ondertussen op subtiele wijze aan het spelen is. Het zorgt voor een unieke verzameling van geluiden.

Alles in het optreden draait om het bijzondere samenspel van allerlei verschillende geluiden. Geluiden die je nooit met elkaar zou matchen, worden in dit optreden bij elkaar gegooid en het klinkt nog lekker ook. Maar niet alleen voor het oor is het optreden een waar genot, het geheel is ook nog eens prachtig om te zien.