People You Know verdient 'Bigger Things'

Liedjes over mensen die je kent

Tekst: Karin Spanjersberg / Foto's: Jeroen Bruggenwirth ,

People You Know in The Shamrock te Almelo. Kroegavond met livemuziek. Een leuk initiatief dat echter ook een keerzijde heeft: een band als People You Know komt namelijk een stuk beter tot zijn recht zónder continu geroezemoes van uitgaanspubliek op de achtergrond.

Liedjes over mensen die je kent

Eerst even terug naar het begin – in ieder geval een paar jaar terug in de tijd. Eind 2006 speelden de mannen van People You Know al eens in Almelo, in Paco Plumtrek. Destijds waren ze nog met zijn drieën, een zanger en twee gitaristen die onder de naam SneakerFreak regelmatig live op diverse radiostations te horen waren en onder andere speelden op Oerol en Noorderslag. Ruim twee jaar later is de band een drummer en een bassist rijker en is ook de naam veranderd. Waarom ze heten zoals ze heten? People You Know maakt liedjes over mensen die je (her)kent. Mensen zoals jij en ik, mensen die alledaagse dingen doen, maar ook mensen die iets bijzonders doen met hun leven. Zo is de bonustrack op het nieuwste album een liedje over Ronald Ligtenberg, organisator van dansfeesten voor doven onder de naam Sencity. Zanger Arthur raakte zo geïnspireerd door het werk van deze man dat hij een nummer over hem schreef: Ronnie.

Terug naar The Shamrock, vrijdagavond 13 maart 2009. Een podium achter in het café, een band die ruim de tijd neemt voor de soundcheck en nog maar weinig mensen die speciaal voor de muziek lijken te komen. Als uiteindelijk het eerste nummer wordt ingezet, verzamelt zich nog een redelijke hoeveelheid publiek in de buurt van het podium, hoewel men op gepaste afstand blijft. Twee sets staan er op het programma. De eerste set bestaat voor een groot deel uit rustige nummers. Enkele aanwezigen durven het aan om daar heel voorzichtig wat op te dansen. Echt losgaan doet men niet – hoewel de dansvloer groot genoeg is – maar daar leent de muziek zich ook niet voor. Na de pauze begint de tweede set met een eigen versie van Nothing Compares 2 U die duidelijk aanslaat. Het effect van herkenbaarheid. Luisterliedjes zoals de single Bigger Things (‘deze zouden jullie kunnen kennen’) worden afgewisseld met wat meer dansbare nummers waarop een enkeling zichzelf nog even laat zien op de dansvloer. Een tweede cover komt voorbij – Say Say Say, evenals wat nummers uit de SneakerFreak-periode waaronder Yellow Notes. Leuke liedjes, lieve liedjes, vrolijke liedjes en een enkel minder vrolijk liedje – of lijkt dat laatste maar zo? Het publiek lijkt in ieder geval te genieten..

Ondertussen roezemoest het merendeel van de cafébezoekers gewoon door. Zij zijn duidelijk niet gekomen voor de muziek, maar voor een gezellige vrijdagavond in de kroeg. Dat er een band staat te spelen, merken sommigen misschien niet eens op. Gezien de aankondiging op de website van The Shamrock lijkt dit ook de opzet van de avond: een kroegavond met livemuziek, niet meer en niet minder. Het optreden is tenslotte ook gratis toegankelijk. Niets ten nadele van deze opzet, maar People You Know verdient meer. In ieder geval publiek dat speciaal komt om hen te zien en te horen. Laat ik eens een suggestie doen: komende winter een clubtour? Naar mijn bescheiden mening zou dat de band niet misstaan.