Orange Glow stopt in oorspronkelijke line-up

Twee bandleden nemen afscheid van the Magic Tale

Tekst: Judith Heemskerk ,

De complimenten vlogen de deur uit na de lancering van “the Magic Tale of Flying Kite in the Animal Kingdom”, het debuutalbum van Orange Glow. Van oproepen om de band niet te missen tot een vergelijking met de legendarische Genesis. De band heeft echter bekend gemaakt niet meer in originele bezetting verder te gaan.

Twee bandleden nemen afscheid van the Magic Tale

Het debuutalbum van Orange Glow was een onmiskenbaar succes. Laaiende recensies vlogen de band om de oren. Het jubelde in ons popland; Nederland was klaar voor de doorbraak van Orange Glow. Toch bleef het, na de hectische periode van de release en de tour daar omheen, ernstig stil. Vanaf 11 november werden er geen persberichten meer verzonden of stond er geen nieuws meer op hun site. In maart komt hier verandering in met de bekendmaking van het vertrek van een tweetal bandleden. Het oorspronkelijke trio, dat bestond uit Dirk Kroes (basgitaar), Jan Hoogeweg (drums) en Eric Hoogweg (zang en gitaar), zal niet meer in de huidige line-up te zien zijn.

De reden voor de beëindiging van deze samenwerking is onduidelijk. Wel laat Dirk Kroes op hun website het volgende weten: ‘THANK YOU to anyone who supported and helped us so far.’ Als dank voor de steun en om deze episode van Orange Glow waardig af te sluiten heeft de band besloten het debuutalbum op hun website online te zetten als een ‘Free Download’. Het platenlabel My First Sonny Weissmuller/Konkurrent ging direct akkoord om op deze manier afscheid te nemen van Dirk en Jan. De overgebleven frontman, Eric Hoogweg,  meldt in het persbericht hier het volgende over. ‘De recensies en reacties waren overweldigend en dit is een mooie manier om nog meer mensen gratis kennis te laten maken met de plaat. Ook in andere landen. De echte liefhebbers die ook de artwork en alles willen, blijven toch wel kopen.’

Hoewel Orange Glow in de huidige vorm stopt, stopt de band niet. Hoogeweg blijft druk aan de weg timmeren. Zo is het de bedoeling dat eind 2009 begin 2010 het vervolg van “the Magic Tale of Flying Kite in the Animal Kingdom” uitkomt. Het album, dat Hoogeweg zelf zal schrijven, zal dan ook een samenwerking worden van diverse gastmuzikanten. Jonas, de vaste gastcellist van Orange Glow, zal hier een groot deel van gaan uitmaken.

Het verwachtte album laat nog enige tijd op zich wachten, maar Hoogeweg heeft inmiddels al 30 nummers klaarliggen. “Die komen er niet allemaal op, maar ik schrijf nog even verder om mijn ideeën voor de plaat te kunnen realiseren.” Volgens Hoogeweg hoeft men niet bang te zijn dat door het vertrek van de twee bandleden Orange Glow compleet zal veranderen. Zelf zeg hij hierover: ‘Door de nieuwe koers gaat het anders klinken, maar iedereen herkent zeker Orange Glow.’