Met de benen d’r buiten...

Deventer Bluesnight goed bezocht

Tekst: Niels Achtereekte / Foto's: Marcel de Graaf ,

Een avond alle kanten op in het bluesgenre. Een vleugje rock, een beetje soul: alles kan. In tal van Deventer kroegen toonden bluesbands hun kunnen.

Deventer Bluesnight goed bezocht

27 maart, Bluesnight, Deventer binnenstad - Aan muzikale thema-avondjes geen gebrek in de Deventer horeca. Met de Ierse kroegentocht nog vers in het geheugen mogen we ons vanavond vergapen aan allerhande bluesbands. Elk tentje z’n eigen bandje, net als tijdens Muziek Totaal. Het zorgde weer voor grote drukte in de kroegen. We lichten er een paar uit.

De Heks: Stroef
Een half uurtje eerder dan de rest van de bands trapt Stroef het feest af. De rock georiënteerde blues ligt niet al te zwaar op de maag en is een licht te verteren inleiding in het genre. De band heeft veel bekijks, ook al is het wat vroeg op de avond. De aanwezigen vermaken zich ogenschijnlijk prima. Rustig met een biertje naar het ‘podium’ kijken en af en toe een praatje maken. Met name de stem van zanger Bert Jansen zorgt ervoor dat de aandacht bij de muziek blijft.

Heeren Op De Brink: Coen Wolters Band
Zoals de naam al doet vermoeden staat Coen Wolters centraal in deze band. De gitarist/zanger heeft echter een bassist en drummer die hem prima bij kunnen houden. Invloeden van Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix klinken door, maar liggen ook vrij voor de hand. Ook hier geen zwaarmoedig voortslepende blues misère, maar vrij lichte en opgewekte songs die leunen op de gitaarhooks en zang van Wolters. Ze steken bijzonder af tegen de moderne, loungy look van ‘De Heeren’. Hoe druk het ook is, het publiek ondergaat het geheel in alle rust, om het contrast tussen muziek en omgeving nog eens te versterken. En mocht iemand zich al aan een dansje willen wagen: vind maar eens de ruimte.

De Alm: Wild T & The Hot Butts
De bandnaam roept visioenen van strakke dames in nog strakkere hotpants op, maar bij binnenkomst staan er toch echt alleen kerels op het podium. Ach ja, wishful thinking… Wild T maakt naar eigen zeggen soulvolle blues en doet dit met behulp van (contra)bas, gitaar, drums en zang. In de praktijk komt dat erop neer dat Wild T blues speelt van de oude stempel. Het publiek is duidelijk wat ouder dan in de andere genoemde kroegen, wat je als een prima afstemming van vraag en aanbod kunt zien. De aanwezige dames wagen zich dan ook gerust aan een dansje. Het kan eraan liggen dat Wild T net op een stoel achter de steelguitar is gekropen, maar echt wild lijkt hij niet.

Midtown: Bullfrog Taste Express
Zeker geen onbekende in het Deventer muziekcircuit, deze Rory Gallagher tribute band. De band speelde al eerder in Midtown en was enkele jaren geleden ook in De Tobbe te zien en te horen. Een groot deel van het publiek weet dan ook al wat het krijgt. Reden te meer om erbij te zijn. Ook Midtown is dus afgeladen. Er wordt druk meegezongen en geklapt. De band is ondertussen aan haar tweede set bezig en heeft nog genoeg Gallagher-klassiekers paraat. Dat de basgitaar wat te prominent naar voren komt, maakt de sound helaas wat weinig sprankelend, maar verder een overtuigende show.