Kouwemakkers brengen vierde plaat "Roest" uit

Een verslag van zanger Johan Schoterman

Tekst en foto's: Johan Schoterman ,

Al vanaf 1999 zijn de mannen van KouweMakkers bezig met het maken van hun Nedercore op zijn hardst. De omdoping naar hun huidige naamgeving vond plaats in 2000. Nu de band dan inmiddels al negen jaar bestaat, vond afgelopen weekend de release plaats van hun vierde album "Roest". Een verslag van deze avond van frontman Johan Schoterman.

Een verslag van zanger Johan Schoterman

Zaterdag 14 maart, plaats van handeling café De Karre in Tuk
Twee jaar geleden kwamen we de singer/songwriter Rik Kaez tegen op een tourtje door Noord Nederland, het door Kunst en cultuur Overijssel gesponsorde “IJssel Stroomt Over” tour. Het contact met hem was altijd erg oké en daarom hadden we besloten hem als voorprogramma te vragen voor onze albumpresentatie. Toen we hem aan de lijn kregen, was hij gelijk rete enthousiast en zei: ‘natuurlijk wil ik komen maar dan neem ik wel mijn band “The Kings of Oblivion” mee.’ Aangezien we veel vertrouwen in hem hebben, besloten we de gok te wagen om een totaal onbekende band in ons voorprogramma neer te zetten.

Zelfverzekerd als Rik is, bestijgt hij die avond het gefabriceerde podium, dat bestaat uit planken gedragen door lege bierkratten met op de biljarttafel het drumstel. De vijf mans formatie, inclusief Hammond-orgel, maakt een lekker dik brouwsel van gevoelige ballads tot smeuïge rocknummers waarbij iedere muzikant van de “Kings” er helemaal in op gaan. Iedereen van het publiek is enthousiast en een enkeling is enorm verbaasd over de uiterst goede kwaliteiten van de drummer. Zo meldt een jonge trommelaar uit de zaal: “als ik later zo grijs en oud ben als die drummer hoop ik dat ik net zo goed ben!”. En dan te bedenken dat dit het eerste officiële optreden is van deze band: Tof!

Release-party bil aan bil in de Karre
Het is vandaag een spannende avond, want nu horen vrienden, kennissen, fans en het hele publiek ons nieuwe album. Wat het nog extra spannend maakt, is dat een camerateam alles opneemt, zodat we hier later misschien een DVD van kunnen uitbrengen. Over de plek van onze release  “Roest” hoefde we niet lang na te denken. Anderen mogen misschien denken: waarom in café De Karre dit album presenteren terwijl je misschien wel eens naar een grotere zaal moet uitwijken gezien de grote opkomst?’ Maar deze plek is waar de KouweMakkers zijn ontstaan. Dat willen we dan ook graag in ere houden. Zo gezellig, gastvrij en gemoedelijk als in dit café zul je niet gauw ergens anders treffen. De Hertog Jan drinken we hier uit de fles en er valt hier nooit een onvertogen woord ook al gaat het er soms best erg ruig aan toe.

Dan is het zover en is het moment toch echt daar om onze nieuwe trots te laten horen aan het aanwezige publiek. Tijdens het inzetten van ons eerste nummer genaamd “Monsters” kijk ik pas vanaf het podium de zaal. Het staat werkelijk bil aan bil! In sneltreinvaart laten we de eerste vier nummers van ons nieuwe album op de menigte los en als een snelkook pan stijgt de hitte! We worden na elk nummer met veel lawaai toegejuicht om vervolgens maar gauw het volgende lied in te zetten.

Zonnetjes en klootzakken
Niet snel daarna is het tijd om iemand in het zonnetje te zetten. We roepen Cees Pols hiervoor op het podium. De man bij wie we drie maanden in zijn studio hebben gebivakkeerd. Als bedank voor deze gastvrijheid geven we hem een ingelijste uitgefreesde stalen plaatje met daarop onze naam en logo! Een speciale machine heeft daar 80 uur op staan te frezen onder het spiedende oog van de heer Muis. Het betreft hier dan ook niet zomaar een plaatje, maar het gaat om de voorkant van onze cd!

Na het spelen van onze toekomstige single “Klootzak”nodigen we onze platenbaas Marius de Boer van Marista op het podium uit om hem te bedanken dat hij ons in Nederland en België gaat uitbrengen. Want dit vinden wij in één woord geweldig!
De sfeer blijft fantastisch, als Annelies Groen en Mischa Andriol tijdens een speciaal intermezzo voor ons nummer "Sprookje" het podium opkomen. De één is zangeres van de band “Load” en de andere speelt klassiek cello. Mij rest alleen maar te zeggen dat ik het erg leuk vind om met deze getalenteerde mensen het podium te mogen delen.

Onze set vliegt voorbij en zo ook menig toeschouwer: Bakkebaarden en Pinheadz, Wilde Wieven en Jonge Bolsters springen in de wilde pogopit om vervolgens uit te hijgen, wachtend op een nieuwe kans op een ruige dans. Een fantastisch gezicht. Wij, KouweMakkers, vonden dan ook de albumpresentatie van “Roest” geweldig. Ben je benieuwd wat je gemist hebt, wacht dan op onze mogelijke DVD van deze spectaculaire avond.