Huub van der Lubbe vertelt zijn verhalen achter de liedjes

Een betoverende avond in Theater Bouwkunde

Tekst: Marijn Kroon / Foto: Bob Brons ,

Op kleine schaal in een gezellig Theater Bouwkunde vertelt de zanger van De Dijk en Concordia zijn leukste anekdotes, zingt liedjes en draagt af en toe een gedicht voor.

Een betoverende avond in Theater Bouwkunde

Op deze lekkere lenteavond woensdag 18 maart zet ik mijn fiets op slot voor Theater Bouwkunde in Deventer om naar ´Alleen Huub van der Lubbe´ te gaan. Dit is voor mezelf, evenals voor 3voor12/Overijssel, de eerste maal te gast in Theater Bouwkunde. Bij binnenkomst mag je meteen de trap op richting de zaal, een klein knus zaaltje met een balkon en bar waar ongeveer honderd toeschouwers in passen.

Om kwart voor negen is het dan zover, het licht gaat uit en Huub van der Lubbe komt alleen met een gitaar op. Een eerste applaus wordt meteen onderbroken door zijn eerste liedje. Wat heeft die man een stem, hij klinkt echt zoals je hem van de plaat kent. Met een geweldig volume. Na de eerste vijf nummers volgt er een gedicht.

Het is erg leuk om hem in deze setting te zien, omdat je beter naar zijn teksten gaat luisteren dan bij een optreden van De Dijk. Tussen de nummers worden er verhalen verteld over de totstandkoming van de nummers. De leukste anekdote is eigenlijk wel die over een van zijn laatste nummers van het album Brussel, 'Mijn van straat geredde roos'. Waarover hij vertelt dat op een borrel plotseling Barry Hay naar hem toe kwam met een roos: “Hier Huub, speciaal voor jou van straat gered”. Volgens Huub is dat ook één van de redenen waarom een tekstschrijver een bepaalde gebeurtenis altijd meteen moet noteren, want in de kleinste dingen zit nog een goed verhaal of lied.

Na een erg vermakelijk eerste uur volgt er een korte pauze, vervolgens speelt Huub nog een uur door. Weer volgen er leuke verhalen en anekdotes over onder andere Het Tuinfeest en De Grote Avond van het Nederlandse Lied, waar hij samen met Gerrit Komrij het nummer ´Simpel Verlangen´ schreef.

Voor mij was dit een werkelijk betoverende avond, waarbij ik het volledige optreden aan de lippen van Huub heb gehangen. Genietend van zijn verhalen, de mooie liedjes en de lekkere sfeer die er in het theater hing. Theater Bouwkunde is zeker voor herhaling vatbaar en wie weet binnenkort toch maar een keertje naar De Dijk.