Finalisten strijden om de Grote Prijs van Twente

"Allemaal motherfockers met het vette-shit-gen"

Marthijs Ekkel ,

Treatment, Kleazer, Judy and the Crackheads, Deadbeat en Iniuria strijden zondagmiddag 8 maart in Café de Stam te Almelo om de felbegeerde bokaal, optredens, fotoshoot en geldprijs.

"Allemaal motherfockers met het vette-shit-gen"

De bands zijn door de jury en het publiek gekozen, door middel van vier voorrondes. Tevens was er ook nog een Wildcard te vergeven.

Voor de eerste plaats is er een prijzenpot, bestaande uit een cheque van 500 euro van Guitar Center Wierden, podiumplek op Geuzenpop, rechtstreekse plaatsing voor de Oogst van Overijssel en als verrassing een professionele fotoshoot door Joost van Baars Fotografie.

Tevens is er nog een publieksprijs te winnen: een cheque van 250 euro te besteden bij Guitar Center Wierden.

Op het moment dat ik het strijdtoneel betreed, speelt Iniuria al. De band bestaat uit vijf leden. Het gitaarspel en de drums zijn goed voor elkaar. De frontman doet hard zijn best om het publiek los te krijgen. Hier en daar beginnen mensen al te pitten. Het harde werken van de frontman loopt op een fiasco uit. Gelukkig kan de band zichzelf op het eind van dit optreden nog redden met een prachtig stukje muziek.

Na een kwartiertje ombouw mag de tweede band haar welverdiende plek in deze finale waarmaken. Wat gelijk opvalt, is dat de band met zes muzikanten zich goed weet te presenteren op een heel klein podium. De band heeft goede kwaliteiten als het om entertainment gaat. Het geluid dat de band door de speakers laat klinken is fris te noemen en toch is het keiharde Rock ’n Roll.
Na een biertje begint de Enschedese band Treatment haar kunsten te vertonen. Het was weer dringen geblazen om een plek te bemachtigen in de zaal. Hun muziek bijt heftig van zich af. Heavy metal riffs worden afgewisseld met breakdowns. Het samenspel tussen de bandleden is strak ingestudeerd. Ook de reflectie naar het publiek toe is zeer vermakelijk.
Het is nu de beurt aan Kleazer, die regionaal bekend staat om haar Queen of the Stoneage-geluid. Mede door die bekendheid gaat het publiek al los voordat ze überhaupt begonnen zijn. In het begin zijn de gitaren niet goed afgesteld, maar het tweede nummer ging door wat afstellen al veel beter. Ook de originele titels zijn grappig om te horen, zoals bijvoorbeeld 'pakke pakke pak'. Het publiek wordt ook niet vergeten en goed vermaakt door deze entertainers uit Luttenberg en Vroomshoop.
De laatste band van deze avond is Deadbeat. Het eerste wat mij opvalt is het uiterlijk van de band en vooral de leadzanger, maar laat ik het vooral over de muziek hebben. De band begint heel verrassend, waardoor het gelijk de aandacht van het publiek heeft. De snelle agressieve metalcore druipt ervan af en gaat waar je het niet wil hebben. Het geheel is dan ook een vruchtbaar, samenhangend, luidruchtig en zweterige bedoeling. Met daarop nog een perfecte kers op de taart waar het publiek meer van wilde zien, maar helaas ook deze band heeft 20 minuten speeltijd…
Tenslotte is het de beurt aan de jury om haar zegje te doen. De vijf bands hebben lang genoeg gewacht. Na gejoel van het publiek komen de juryleden op het podium en worden ze voorgesteld aan het publiek. De jury geeft elke band een woordje van waardering mee naar huis. Alle bands zijn "een stel motherfockers", en hebben "het vette-shit-gen", wat het de jury niet echt makkelijk maakt.
De finale wordt afgesloten met de bekendmaking van de winnaars van de bokaal, die uitgereikt wordt door de winnaars van vorig jaar, de Tommycats. De winnaar is: Kleazer. De publiekprijs gaat naar: Deadbeat. Tot volgend jaar!