Dubbelconcert in Café de Singel

Rock, pop, jazz en soul: de ingrediënten van deze avond

Tekst en foto's: André Scholten ,

Op 15 maart in Café de Singel in Zwolle is er een dubbelconcert georganiseerd. Het eerste optreden wordt verzorgd door ‘Phinx’ uit Utrecht en de tweede door ‘Le Titre’ uit Groningen. Een verslag van Utrecht en Zwolle tot Groningen

Rock, pop, jazz en soul: de ingrediënten van deze avond

Een dubbelconcert in de Café de Singel te Zwolle, levert een aangename verassing van bands uit Utrecht en Groningen. Een eenmansformatie Phinx uit Utrecht en een viermansformatie Le Titre uit Groningen verzorgen dit keer een goede, maar vooral muzikale avond.


De eerste band die het podium mag bestijgen is de band uit Utrecht. De muziek die Phinx maakt, wordt omschreven als een mix tussen jazz, pop en soul. Dit is dan ook allemaal terug te vinden in de klanken die de band weet te creëren. Het klinkt gevarieerd, maar heeft wel een eigen sound. Een knappe prestatie om alle genres te verweven tot één. Geen enkel nummer lijkt op het ander, maar past goed bij elkaar.
De pianist Vincent Beijer gaat helemaal op in zijn muziek. Dit heeft ook nadelen, want soms vergeet hij zelfs het publiek een beetje. Dit heeft tot gevolg dat het wel heel goed klinkt maar dat het contact met het publiek wordt gemist. Dit neemt niet weg dat zijn optreden (hij treedt in z’n eentje op) sneller voorbij is dan je denkt. Het verveelt dus geen moment. Al met al een goed optreden met een zanger die er staat (zit).


Na deze act is het podium van Le Titre. Dit is een hele omschakeling vooral vanwege het contrast van heel intiem in een eenmansoptreden naar een viermansband. Bovendien is de muziek moeilijk te vatten. Het is een mix van rock, pop, gitaar, klassiek en de rest. En die rest is nogal wat. Het gaat van ruig naar rustig en andersom. Als ze na een half uur afscheid van het publiek nemen, komen ze na een korte pauze weer terug. Ze beginnen dan aan hun tweede halve uur. Een prettige bijkomstigheid, want zo kan men de eerste sessie gebruiken om te wennen aan de sound, om in de tweede sessie vooral te genieten. Want dat kan deze band wel verzorgen. Het publiek geniet zichtbaar van de band, maar voornamelijk van de zangeres. Kort gezegd is zij de band. Alle aandacht gaat naar de zittende vrouw achter het keyboard. De zangeres is echt bezig met een performance terwijl de bandleden een beetje op het podium staan. Het lijkt wel of ze meer als entourage functioneren voor de zangeres. Er komt vanuit de overige bandleden weinig energie. Grote kans dat de bandleden dit wel zo ervaren, maar het oogt niet als zodanig. Toch is het geen onaardige band. Het moet echter nog groeien naar een complete band.

Al met al was het in Café de Singel een goede muziekavond. Goede optredens en een evenzo locatie.