Doeltreffende popliedjes van Johan schitteren in Atak

Complete discografie komt voorbij

Tekst: Mathijs Nicolai / Foto's: Jeroen Bruggenwirth ,

Nadat in het najaar van 2008 de release van het nieuwe album ‘4’ met 6 maanden werd uitgesteld besloten de mannen van Johan de theaters in te duiken onder het motto: 12,5 years, 3 albums, 36 songs. Gelukkig viel er dus nog wat te vieren, een van de 33 theateroptredens vond op 25 maart in de Grolsch Zaal van Atak in Enschede plaats.

Complete discografie komt voorbij

Het is koud, het waait en de regen valt met bakken uit de hemel als we ons richting het Muziekkwartier begeven. Eenmaal binnen wacht ons een welkom kopje koffie. Want ja, het is en blijft een theaterconcert. Dat valt vanavond ook aan het publiek te zien, waar Johan over het algemeen een band voor jong en oud is, voert vanavond de wat oudere generatie de boventoon. Een goed gevulde Grolsch Zaal is om 20:00 uur getuige van het feit dat De Greeuw en consorten verrassend genoeg openen met een cover van Dylans Visions of Johanna. Nu is dit op zich niet heel verwonderlijk, de band is er immers naar vernoemd, maar de doorgewinterde fan weet dat dit niet heel gebruikelijk is. 

Een moment van welkom of een applausmomentje wordt het publiek niet gegund. De band jaagt er in een gruwelijk tempo vijf nummers door. Wat opvalt is dat deze nummers allen afkomstig zijn van het debuutalbum uit 1996. Later blijkt dit geen toeval te zijn. Frontman Jacco de Greeuw heet het publiek welkom en legt uit dat er vanavond in chronologische volgorde een ruime selectie van de discografie van de band gespeeld zal worden. Halverwege het tweede album “Pergola” houdt de band er mee op, we mogen pauze gaan houden. Als de band weer aanvangt, blijken ze een tandje terug te hebben geschakeld. De band speelt het tweede bedrijf veel rustiger, men neemt meer de tijd en dat komen de liedjes echt ten goede.

Als gezegd, doet de band het na de pauze iets rustiger aan. Waar de nummers van het eerste en tweede album gewoon simpel in haar originele staat worden vertolkt, krijgen we wat meer uitgesponnen versies van nummers als “Oceans” en “When I’m On My Own”. Tijdens dit deel onderscheidt gitarist Maarten Kooijman zich in positieve zin met zijn krachtige, stuwende gitaarspel. Na de meest recente singel “She’s Got A Way With Men” verlaat de band onder luid applaus de bühne. 

Natuurlijk komt de band terug. In het eerste en tweede bedrijf zijn alle albums al aan bod gekomen, de vraag is waar de band in de toegift mee komt. Juist: nieuwe nummers. Het eerste nummer “Maria” wordt vocaal bijna geheel gezongen door gitarist Maarten Kooijman, een unicum. Hierna krijgen we nog een nieuw nummer dat stukken minder gestructureerd klinkt als de meeste typische Johan-liedjes. Hoe dan ook, de nieuwe nummers smaakten absoluut naar meer. Smaakt deze recensie ook naar meer? Johan speelt op vrijdag 3 april in het Kulturhus van Borne en op 5 mei zijn ze weer compleet versterkt te aanschouwen op het Kink FM-podium van het Bevrijdingsfestival van Zwolle.