Dieren werden even gelaten voor wat ze zijn

The Practicles zorgen voor welkome afwisseling tijdens opening Boekenweek

Tekst: Rosa de Buisonjé / Foto's: Jildou Dantuma ,

Het thema van de Boekenweek, ‘Tjielp Tjielp, de literaire zoo’, lijkt geen duidelijke link te hebben met The Practicles. Deze band van singer/songwriters trekt zich dan ook niets aan van het dierlijke accent van de avond. Muziek maken, daar kwamen ze voor. Ze hebben niets aan getjielp.

The Practicles zorgen voor welkome afwisseling tijdens opening Boekenweek

De vier mensen van The Practicles betraden het podium tijdens de opening van de Deventer Boekenweek. Geen gedichten, geen proza, geen onverklaarbare teksten. Geen warrige types die eigenlijk niet weten wat ze moeten doen op het podium. Het viertal ging zitten en pakte hun instrumenten erbij. Twee gitaren, een piano en een cello, ondersteund door vier stemmen, vulden voor vijfentwintig minuten de zaal van het Burgerweeshuis in Deventer.

De ervaren muzikanten zijn ook ieder voor zich bezig. Zo hebben ze allemaal wel een soloproject lopen. Wie zegt dat vier soloartiesten samen geen goed optreden kunnen geven? Woensdagavond 11 maart werd het tegendeel bewezen. Doordat iedere muzikant zich helemaal richtte op zijn eigen instrument en daarbij een zinvolle bijdrage leverde aan de band, verliep de samenwerking vlekkeloos.

De klassieke instrumenten zorgden bovendien voor een bijzonder mooi geluid. Niet geforceerd, niet gemaakt. Gewoon kalm, rustig. Onderbouwd met vier ongelofelijke stemmen. Opvallend was ook dat, niet zoals in een ‘normale’ band, iedereen één of meerdere nummers zelf mocht zingen. Één muzikant speelde dan de hoofdrol door het nummer met stem en instrument in te leiden, terwijl de rest van de groep zorgde voor een goede begeleiding.

De 25 minuten die ze hadden om van zich te laten horen, waren duidelijk niet genoeg. Deze getalenteerde groep zou eigenlijk beter tot haar recht komen in een concert van fatsoenlijke duur.
Hoewel de link met de Boekenweek of het thema daarvan (Tjielp Tjielp, de literaire zoo) mij niet helemaal duidelijk was, was het een welkome afwisseling deze avond.