Clueless sleutelt aan haar setlist

‘Stuck On Repeat’ avant la lettre

Tekst: Ruben Eijsink / Foto's: Sharon Duursma ,

Via de nieuwsbrief heeft de gevestigde Enschedese formatie familie, fans, vrienden kennissen en andere geïnteresseerden uitgenodigd om deze avond bij te wonen. Voor Clueless de ideale manier om even het opnameproces te laten voor wat het is en het nieuwe materiaal op de bühne te testen. Café Backstage is deze vrijdagavond 27 februari het decor voor een soort try-out van hun nieuwe album 'Stuck On Repeat', maar natuurlijk ook gewoon een gezellig avondje Clueless.

‘Stuck On Repeat’ avant la lettre

Zoals verwacht komen er veel nieuwe nummers voorbij. Afgewisseld met het oude vertrouwde werk, dat uitsluitend terugvalt op hun debuut cd, hebben de Enschedeërs een veelzijdige setlist samengesteld. Dat deze jongens aan de nodige groei onderhevig zijn geweest, is duidelijk te merken. De nieuwe nummers hebben allemaal net even een andere insteek, maar klinken nog wel steeds erg Clueless. Hier en daar werd al meegezongen met het verse materiaal, dat wederom erg catchy in de oren klinkt.
Jammer dat het P.A. systeem van café Backstage wat te wensen over laat, waarbij vooral het gitaargeluid wat kwaliteit moet inleveren. Deze band lijkt er patent op te hebben om slimme midtempo pop/rock liedjes te maken die zich gelijk weten te nestelen. Vervolgens spelen ze met gemak en volle overtuiging snellere en hardere songs op z’n Foo Fighters.

Van een beginnend bandje dat Green Day covers speelt, heeft Clueless zich ontwikkeld naar een dynamisch punk/pop/rock geluid dat praktisch alle hoeken van die genres verkent en met elkaar verweeft. Echter sluipt soms wel het gevoel naar binnen dat het allemaal wat minder braaf mag. Minder ‘middle of the road nod along songs' en meer ruiger werk met onvoorspelbare wendingen. Maar dan realiseer je je dat het meeknikken met die fijne Clueless liedjes het juist zo Clueless maakt en dat het ruigere werk prima later in de set naar voren komt.

Ook vanavond in dit tamelijk nieuwe café (waar pardoes sigaretten één voor één binnen weggepaft werden alsof er nooit een verbod is geweest) liet frontman Tim zich weer eens kennen als een raskomiek. Achteloos verlaat de ene sterke oneliner na de andere zijn mouw. Bassist Willem oftewel ‘Fonzy’  wil zich ook nog wel eens mengen in de comedy waar gitarist Daniël en drummer Davy zich beperken tot waar ze goed in zijn. Als een groot deel van het publiek, zowel tijdens als tussen de nummers door, met een grijns staat te kijken, weet je dat je het puik doet als band. 'Theme For World War III' werkt nog steeds prima als afsluiter, waarna er een dik uur gespeeld is en Clueless zich weer gaat richten op het afronden van de opnames. Sterke songs en podiumpresentatie: Check. Motivatie en ambitie: Check. Volgend jaar Lowlands dan maar?