ATCOED laat je meedromen met haar muziek

Warm sfeertje in Zwolse poptempel

Tekst: Thomas Tobé / Foto's: Thijs Pronk ,

Het was een intiem feestje vrijdagavond 13 maart in Hedon. Na een voorprogramma met Kim Janssen en LPG was het de beurt aan ‘At the Close of Every Day’. Met de ‘nachtmuziek’ die de band maakt, wist ze de hele zaal in hogere sferen te brengen. Na een rustig begin kwam de band los en ging iedereen met een goed gevoel naar huis.

Warm sfeertje in Zwolse poptempel

Focus
‘Melodisch’ en ‘mysterieus’. Zo is de muziek van “At the Close of Every Day” het best te omschrijven. Op de één of andere manier weet de band een bepaald sfeertje op te roepen wat niet veel bands lukt. Een warm sfeertje, een intiem sfeertje. De zogenaamde ‘nachtmuziek’ die de band maakt is in alle opzichten anders dan anders. Frontman Minco Eggersman is samen met zijn twee bandmaten gefocust. “Wij maken bewust keuzes over wat we wel en niet aangrijpen”, vertelt Minco Eggersman. “Wij hoeven niet kosten wat het kost overal te staan”. De mannen van “At the Close of Every Day” zijn ook buiten de band om druk. Zo verdient gitarist Axel Kabboord zijn dagelijks brood als arts en is Eggersman bezig met een soloproject, het maken van filmmuziek en produceert hij voor verschillende bands. “Mijn droom heb ik al bereikt”, vertelt Eggersman. “Wat ik nu allemaal doe is voor mij al een droom die werkelijkheid is geworden”.

Het optreden

Het optreden begint voorzichtig. Met mysterieuze, warme klanken weet “At the Close of Every Day” het publiek vanaf het begin te boeien. De band oogt geconcentreerd maar relaxed. Elke klap op een willekeurige trommel is secuur en pakkend. Elke aanslag voor een nieuw akkoord boeit. Met de grootste precisie worden de nummers vertolkt. Met volle overgave worden de nummers opgebouwd. Die opbouw is in alle liedjes van de band een belangrijk onderdeel. Van zacht naar hard, van langzaam naar snel. Het boeit en is bijzonder. “At the Close of Every Day” trakteert het publiek op een heerlijke muziekavond.

Ook laat de band zien afwisselend te zijn in het maken en ten gehore brengen van liedjes. Zo zingt bassist Bart Looman bij sommige nummers moeiteloos de tweede stem mee en weet zanger en drummer Eggersman een gevoelige snaar te raken met zijn ronde, warme stem. De bijzondere klanken die uit de versterker van gitarist Kabboord komen, zijn bewonderenswaardig. Hij weet de melodie op briljante wijze te vertolken door niet standaard te zijn. “At the Close of Every Day” laat vanavond zien enorm creatief te zijn in het maken van liedjes. Heerlijke luistermuziek en muziek om bij weg te dromen.

Vertellende muziek
De liedjes die Eggersman schrijft hebben allemaal een bepaalde lading. “Ik schrijf teksten en liedjes over moeilijke dingen die ik in mijn leven heb meegemaakt”. Voor sommige mensen zit er dus in de liedjes een boodschap. “Het is mooi dat sommige mensen zich daar mee kunnen identificeren, maar ik schrijf de liedjes over mijn eigen leven. Dingen die ik niet snel vertel, kan ik vertellen in mijn muziek”. Misschien is dat ook wel hetgeen wat de overbrenging van de muziek zo goed maakt. De passie die de mannen in hun muziek leggen en het overbrengen van een bepaalde energie op het publiek. Het gemak waarmee de band speelt is mooi om te zien. Opvallend was vooral dat de drie muzikanten aan het genieten waren. “Genieten”, dat is het belangrijkste volgens Eggersman.