Aankoop Fender leidt tot split EP met Supersuckers

Onwerkelijke droom van Paceshifters uit Wijhe komt uit

Iris Offringa ,

Paceshifters, een jonge band uit Wijhe, maakt split EP met de Amerikaanse band Supersuckers. Daarnaast gaan ze mee op hun Europese tour. Over hoe de aankoop van een tweedehands gitaar kan leiden tot optredens en EP met de Supersuckers.

Onwerkelijke droom van Paceshifters uit Wijhe komt uit

Paceshifters brengt 24 april een split EP uit op het Amerikaanse platenlabel Mid Fi Recordings. Paul, Seb en Koen, respectievelijk 18, 16 en 19 jaar oud, kwamen in contact met de Supersuckers via de online aankoop van een gitaar, wat nu uitmondt in de release van een split EP. Dit is het verhaal van de Paceshifters, een minderjarige band uit het Overijsselse Wijhe (tussen Deventer en Zwolle, red.).
 
In 2004 krijgt Seb Dokman, toen 12 jaar oud, voor zijn verjaardag een tweedehands Fender gitaar van de gitarist van de Supersuckers, een band waar zijn gulle gever al jaren fan van is. Het contact met de band is gelegd en toen de band in 2007 in Nederland was, sloot Paul Dokman, de oudere broer van Seb, zich aan bij de Europese tournee als stagiair van de band. Een stage die goed aansluit bij zijn opleiding Pop en Media.
 
In de zomer van 2008 wordt Paceshifters door de broertjes Paul en Seb Dokman opgericht. Toen enige tijd later drummer Koen Klarenbeek zich bij hen voegde, was de band compleet. Vlak daarna wordt een familiereis door Canada opgezet. Deze reis wordt gepland rondom een optreden van de Supersuckers in Calgary. Echter, vanwege de minderjarige leeftijd van Paul en Seb wordt aan de deur de toegang geweigerd; een traumatische ervaring. Over deze ervaring hebben ze vervolgens een nummer schreven, ‘Do Whatever It Takes.’
 
Ron Heathman, de gitarist van the Supersuckers, doet enkele maanden later Nederland aan om een afscheidsconcert van bevriende band the Hellacopters bij te wonen. De familie Dokman biedt hem op dat moment een logeeradres aan. Paceshifters maakt hier handig gebruik van om hem het nummer dat ze in Canada heeft geschreven te laten horen. Ron reageert enthousiast op dit nummer, waarna hij erop staat om mee te spelen in het nummer. Uiteindelijk besluit Supersuckers een split EP uit te brengen met Paceshifters: een onwerkelijke droom die uitkomt voor de jonge band.
 
Inmiddels is de Wijhese band gevraagd voor 2 optredens in Engeland. Supersuckers heeft zelfs besloten haar Europese tour een dag te verlengen met een concert in Vera waar zij de Paceshifters aan het Groningse publiek presenteert.