Gedichten en proza met jonge rockers een groot succes

Popbands doen Willem Wilmink ere aan in Atak

Tekst: Gracia Visscher. Foto's: Sharon Duursma ,

Poezie en gedichten voor oudjes? Dacht het niet! Vanavond stonden 5 bands in Atak om het tegendeel te bewijzen. Met teksten van de bekende schrijver Willem Wilmink gaan ze vanavond het publiek iets speciaals laten horen. Een eenmalig optreden van o.a. Lickety Split, Thozes en The Tommycats, met speciaal gemaakte songs op de teksten van Willem Wilmink. Dit alles in teken van het Willem Wilmink Festival, een eerbetoon aan de schrijver uit Twente.

Popbands doen Willem Wilmink ere aan in Atak

Een rustig maar fijn sfeertje hangt vanavond in Atak. Op de achtergrond draait de DJ ook rustige, haast poëtische muziek. Vanavond was een speciale avond in Atak gepland, die niemand eigenlijk had moeten missen. De schrijver Willem Wilmink, bekend in Nederland door zijn gedichten, liedjes, proza en nog veel meer, wordt vanavond in de schijnwerpers gezet. Niet door zijn gedichten voor te lezen, maar door er lekker op te gaan dansen en ervan te genieten! 

Vanuit het Willem Wilmink Festival, wat in het weekend van 6 en 7 juni nog volop aan de gang is in Enschede, is deze avond speciaal georganiseerd. De bands, o.a. Lickety Split en The Tommycats, zullen vanavond niet gewoon hun nummers spelen. De teksten van Willem Wilmink staan centraal en de nummers die de bands hebben gemaakt, zijn een grappige combinatie.
Naast enkele mensen die we elke week zien in Atak, zijn er ook wat oudere en nieuwsgierige mensen erop afgekomen. Niet een stampvolle zaal, maar gewoon gezellig en best een goede opkomst voor maar drie weken organisatietijd.
 

De avond begint met de band Mummy’s a Tree. Deze drie mannen, deels ook uit Enschede, vormen een band met een geschiedenis. Met een repertoire van 20 minuten laten ze zien wat ze gemaakt hebben van de teksten van Wilmink. We horen o.a. ‘’Ziek jongetje’’ en ‘’Twee meisjes uit Twente’’ voorbij komen. De nummers worden goed afgewisseld met dans en akoestische momenten. Een heerlijk begin, en het vraagt naar meer. 

Ottoboy en Thozes staan vanavond zonder enige begeleiding op het podium. Vooral Ottoboy, die van zichzelf ook een onemansband is, speelt prachtig in op het publiek. Met een toepasselijke tekst ‘’De vuilnisman ben ik’’, maakt hij een leuke show waarbij het publiek duidelijk geniet. Thozes heeft vanavond alleen zijn akoestische gitaar meegenomen, waardoor de set heel knus en uitnodigend is. De man, oorspronkelijk uit België, begint met de tekst ‘’Diamanten Bruidspaar’’. Geweldig hoe hij dit begeleidt, ik krijg er kippenvel van. Hierna gaat hij over op de tekst ‘’Belgisch bier’’, waar hij zich waarschijnlijk zelf ook goed in kan vinden. Thozes was vanavond zeker mijn favoriet in de opstelling. 

Lickety Split, een all girl band die goed aan de weg timmert naar bekendheid, breng na de rustige nummers van Thozes wat leven in de brouwerij. Zij spelen teksten zoals ‘’Ik ben verliefd’’, met een lekker rockende begeleiding. De dames klinken goed en Wilmink zal hier ook zeker van genoten hebben. De teksten worden geweldig bespeeld en komen echt tot zijn recht. 

Na de dames is het tijd voor de heren van The Tommycats. Ook de The Tommycats zijn al behoorlijk bekend in Enschede en omstreken. De driemansformatie werkt en dat laten ze vanavond ook weer eens zien. Al hebben ze eens eerder bewezen goed om te kunnen gaan met poëzie, vanavond raken ze het publiek opnieuw met mooie liedjes op de teksten zoals ‘’Zingende Doden’’ en ‘’Klacht’’. Ook dit is wat meer up tempo, en het publiek vreet het op.  

Tussen de optredens door worden er ook nog leuke gedichten van Wilmink voorgelezen. Dit was eigenlijk ook als afsluiting bedoelt, maar The Tommycats gaan zo lekker, ze gooien gewoon na de originele opzet een liedje van zichzelf erachteraan. Ook dit kunnen de mensen waarderen, er heerst een heerlijke sfeer over de hele avond. 

Nadat het toch echt afgelopen is, kunnen we allemaal stellen dat Popbands en Willem Wilmink geweldig samen gaan. De organisatie achter het hele optreden kan heel tevreden zijn met de opkomst, de gezellige avond en natuurlijk een geweldig eerbetoon aan een geweldige schrijver uit Twente.  

Het Willem Wilmink Festival is nog op verschillende plekken mee te maken in Enschede tot en met 7 juni.