Entombed, dronken als een tor en nog steeds een strakke show

Headbangen zonder haar

Tekst: Andreas Kooistra / Foto's: Patrick Willems ,

Entombed en Devious kwamen het Burgerweeshuis onveilig maken. En het is ze gelukt! Wat een vette en strakke show hebben beide bands afgeleverd.

Headbangen zonder haar

Entombed, een van de grootheden van de metal, samen met lokale favoriet Devious weten wat een show geven is. Strakke, opzwepende metal van beide bands is wat we mochten verwachten en is wat we hebben gekregen afgelopen vrijdag 29 mei. Of het nu voor het  pluggen van hun nieuwe cd is (Devious) of om te laten zien dat ze nog steeds kunnen zuipen als tempeliers (Entombed), een show maken kunnen ze!

Het lijkt de laatste tijd wel of de grote rock-(metal)bands een contract hebben met het Burgerweeshuis, om eens in de paar jaar langs te komen. Eerst Sepultura en Danko Jones en nu weer Entombed. Deze hebben voor het laatst opgetreden in het Burgerweeshuis in 2005.

Ze werden begeleid door de lokale metal helden van Devious. Iedereen die uit deze regio komt en van metal houdt, kent deze 5 koppige trash/death-metalband. Hun muziek is hard, snel en agressief, met veel tempo wisselingen en heeft  bij vlagen melodieus gitaarspel. Begeleid door de afwisselend krijsende dan wel gruntende zang van de kale headbangende zanger Arnold, is dit een band die al veel lokale podia onveilig heeft gemaakt.

Het was aan hun de eer om , altijd voor een grote band, het nog lauwe publiek op te warmen. Helaas was de zaal nog niet eens half uitverkocht en bleef het publiek een beetje hangen bij lauw headbangen en vuistjes in de lucht. Dit deed niks af aan de eersteklas show die de mannen van Devious wisten te geven. Met een nieuw album in de lucht hangend, 31 augustus, werd nog even goed gebruik gemaakt van de gelegenheid om te laten zien dat ook dit weer een album wordt waar de komende jaren veel podia mee worden weggeblazen.

Toen was het tijd voor Entombed. Dit is een Zweedse death-metalband met veel hardcore-punk invloeden. Deze mannen maken de podia al onveilig sinds eind jaren ‘80/ begin jaren ‘90 en deze ervaring hoor je zeker terug in hun act.

Ze speelden superstrak en alhoewel de zanger eruit zag alsof hij al zeker 10 bier teveel op had, wat nogmaals werd onderstreept door de rondgaande fles vodka, klonk alles wat ze deden echt heel goed. Het enthousiasme en de ervaring dropen van deze band af. Zoals al eerder gezegd was het rustig deze avond in het Burgerweeshuis, maar dat kon het publiek niet deren. Vol overgave werd er meegedaan met de band op het podium. Vuist in de lucht, headbangen en het podium opklimmen en de rest van het publiek opzwepen. Dit allemaal op de gierende gitaren en krijsende/brullende stem van zanger Lars Göran Petrov.  Zo zou elk optreden moeten zijn, hail Entombed!