Tof voorproefje voor een weekend Groningen

'Ottoboy for President', konijnenoren en gevoelige liedjes

Tekst: Daisy Oosterbaan en Liv Krake/ Foto's: Marieke Waalwijk ,

In het kader van het project 'De Ijssel stroomt over' hadden dit jaar The Freaks, Thozes en Ottoboy de eer om af te reizen naar Groningen. Voorafgaande aan het EuroSonic-weekend werden twee Showcases georganiseerd: één in het Burgerweeshuis en één in Atak. Een reportage over de Atak-showcase met een bezoekje aan de soundchecks en de backstageruimtes.

'Ottoboy for President', konijnenoren en gevoelige liedjes

De avond begint voor mij om 19:00 uur. Dat is het tijdstip waarop ik Poppodium Atak binnenloop voor de Club 3VOOR12/Overijssel Eurosonic Showcase. In de Saxion-zaal van het poppodium zijn The Freaks druk bezig met hun soundcheck. De soundcheck klinkt in ieder geval veelbelovend en voorloopt voorspoedig. De dj-set is ook opgebouwd en de zaal is klaar voor het feestje van vanavond.

In de kleedkamers zit Thozes ondertussen met zijn gitaar nog wat te repeteren en gaat hier volledig in op. Daarom besluit ik dus ook maar om in de vrijwilligers- en artiestenruimte van Atak te gaan zitten. Hier vind ik Joannie van Kunst en Cultuur Overijssel. Ze vertelt me dat het een drukke week was, maar dat voor vanavond alles goed gaat komen. In Deventer was het tenslotte ook een erg geslaagde avond. Ze geeft me een promo-cd'tje waar nummers opstaan van Thozes, The Freaks en Ottoboy, een erg tof item voor de cd-kast!

Om 19:30 uur heeft iedereen zich verzamelt in de vrijwilligers- en artiesten foyer voor een heerlijk diner, bereid door de koks van Atak. De sfeer is relaxed en zit er direct al goed in. Na het gezellig samen zitten wordt het voor dj Gurt en voor mij echt tijd om ons naar de draaitafel te begeven, let’s get this party started… (DO)

Zie je het ene moment Jordy van The Freaks nog rustig bij Podiumzweet een praatje doen, het andere moment zie je hem rollen over de vloer van de Saxion-zaal in Atak. De enige verschillen zijn dat er 3 dagen tussen zitten en dat de setting toch wel een beetje anders is. Oh, en dat hij nu zijn blauwe cape om heeft en zijn konijnenoren draagt. Het verbaast me echt altijd waar de bandleden van The Freaks de energie vandaan halen. Ondanks hun energie is het wel duidelijk dat het publiek er nog even in moet komen. Maar ja, het is nog vroeg.

Wanneer het optreden afgelopen is, spotten we backstage bassist Tom. Hij is erg enthousiast over het nieuwe Atak en de faciliteiten en zou het geen probleem vinden om hier nogmaals op te treden.
 
Een aantal biertjes later is het tijd voor Thozes. Tussen de twee bands door hebben we kunnen genieten van de dj-skills van Gurt (Gert-Jan) en onze eigen 3VOOR12-Daisy. Gezellig boven op het balkon laten zij, letterlijk en figuurlijk, het sfeerlichtje branden met nummers van bands van eigen regionale bodem! Onder andere ‘Just a flirt’ van Miss Montreal en ‘Let’s focus on the goodtimes, honey’ van Clueless zijn fijne nummers voor tussendoor. Dansbaar en ook passend bij§ deze avond met regionale bands. Goed, Thozes; ik had zijn interview afgelopen week op de 3VOOR12-site gelezen en was erg benieuwd geworden of hij zijn belofte mensen te raken na zou komen. Ik kan hier erg kort over zijn: Thozes heeft mij geraakt. 
 
Na het optreden van Thozes zien we zanger Thomas, naar wie de bandnaam eigenlijk ook verwijst, backstage rondspringen met een biertje. Hij vond het erg goed gaan en is zeker van plan om Ottoboy nog te gaan checken, want deze “one-man band” stond als volgende onderdeel op het programma.

Ottoboy eindigt zijn soundcheck iets eerder dan verwacht, waardoor er nog geen presentator aanwezig is. Voor Ottoboy is dit geen probleem; er heeft zich inmiddels een hele groep fans vlak voor zijn neus gevestigd en die zijn zo te zien ook nog lang niet van plan om van die plek weg te gaan. Een jongen uit het groepje vaste Ottoboy-bezoekers, Leroy, klimt het podium op en grijpt zijn kans om Ottoboy aan te kondigen. Gewapend met gitaar, hi-hat en natuurlijk zijn stem sluit hij met rock & roll-klanken de Eurosonic Showcase af. De jongens vooraan joelen mee met “Ottoboy for president” en wij drinken ons biertje op. Tof voorproefje voor een weekend Groningen. (LK)