Lekkere metalavond met cd presentatie in het Burgerweeshuis

Mirdyn presenteert eerste cd en neemt drie bandjes mee.

Tekst: Daan van Doorn / Foto's: Patrick Willems ,

Disquiet, Next Waste Dimension, en Spoil Engine tonen hun kunsten bij de presentatie van het debuutalbum van Mirdyn. Alhoewel Mirdyn al een tijdje aan de weg timmert, is nu pas hun eerste cd uit. Een impressie van een lekkere metalavond met jonge bandjes.

Mirdyn presenteert eerste cd en neemt drie bandjes mee.

Mirdyn had al eens twee demo’s uitgebracht, maar nu werd het tijd voor het echte werk: het debuutalbum ‘My Enigma’. Wel apart dat er maar twee nummers hiervan op hun Myspace staat. Volgens bassiste Gea Mulder is dat bedoeld als teaser: laat twee nummers horen op Myspace en Hyves en na de presentatie de volgende dag kunnen mensen het album kopen bij Plato in Apeldoorn of Deventer. Kink FM en 3FM hebben hun interesse al getoond, maar die wachten ook eerst op de cd-release.
Op de vraag wat ik eigenlijk ga zien deze vrijdag 23 januari, vertelt gitarist Martijn Grooten dat ik vooral een jonge, frisse band te zien en te horen krijg, die veel variatie in hun nummers zal brengen. De band vertelt collectief dat ze nu wel wat nerveuzer zijn dan anders, er staat immers een presentatie te wachten en ze zijn razend nieuwsgierig wat de recensies zullen zijn. Uw schrijver heeft beloofd in elk geval eerlijk te zijn…

De avond begint met Disquiet. Dat de band nog niet al te veel ervaring heeft is te merken. De zanger heeft een goede uitstraling, maar de rest van de band staat er wat stilletjes bij. Het publiek is (nog) niet in grote getalen binnengestroomd, maar dat weerhoudt de zanger er niet van om het publiek met zich mee te trekken. Echter zonder al te veel resultaat. Wel een lekkere opwarmer voor de rest van de avond.

Next Waste Dimension doet wat het altijd goed doet: een lekkere combinatie van dance en metal. De drums beuken je gehoorgangen terwijl de VJ je zicht prikkelt. De toetsenist maakt het prima af. De overgangen tussen de nummers door zijn uitstekend, de nummers zelf smaken naar meer. Er valt niets meer toe te voegen, ik wil alleen maar meer.

Mirdyn is eindelijk aan de beurt. Alhoewel zanger Selwyn Pluylaar de verkeerde microfoon gebruikt, waardoor zijn grunt niet echt goed naar voren komt, is uw schrijver aangenaam verrast. Ondanks de jonge leeftijd van deze band klinkt het volwassen. Wat de band echter niet had moeten doen is na Next Waste Dimension optreden. De band mist (nu nog) de kracht om hun te overklassen. De band oogt wat nerveus, waardoor het bij het publiek net niet aankomt. Wanneer ik luister naar hun muziek, denk ik zeker wel dat de band er komt. Alleen niet nu. Wel jammer dat er over de nieuwe cd met geen woord gerept wordt. Al met al een band om goed in de gaten te houden: er zit veel potentie in.

Spoil Engine lijkt, zeker in vergelijking met de vorige band, een ouwe rot in het vak. En dat is te merken ook. Even lijkt het er op dat er tijdens de soundcheck gespeeld wordt, maar dat kan ook aan uw schrijver liggen. Het publiek dat niet weggegaan is na Mirdyn, laat zich overhalen voor een heuse pitt voor het podium. Het klinkt goed, hard, muzikaal begaafd en bruut. Het heeft veel weg van Rage Against The Machine maar dan op de goede manier. De band is goed op elkaar in gespeeld en sluit de avond prima af.

Het was gewoon een lekkere metal avond. De sfeer was uitstekend, de muziek leuk. Mirdyn heeft zijn cd gepresenteerd en ik hoop dat ze het ver gaan schoppen. Tevreden keerde uw schrijver huiswaarts.