Face Tomorrow: gevarieerde muziek en tóch een eigen sound

Rotterdamse rockband eindelijk weer in Enschede

Tekst: Liv Krake / Foto's: Marthijs Ekkel ,

Het heeft eventjes geduurd, maar op 24 januari kwam de Rotterdamse rockband Face Tomorrow eindelijk weer richting het oosten van het land. Ze hebben net een nieuwe cd gemaakt en deze moest natuurlijk ook in het Enschedese Atak gepromoot worden.

Rotterdamse rockband eindelijk weer in Enschede

De laatste keer dat ik me kan herinneren dat Face Tomorrow in Enschede was, was op Geuzenpop in mei 2005. Toen vond ik het al een toffe band en daarom heeft het veel te lang geduurd voor ze in Enschede weer een show weg hebben gegeven. Op 24 januari 2009 kwamen ze dan toch ein-de-lijk weer richting het oosten van het land om, onder andere, hun nieuwe cd In The Dark te promoten. De Saxion-zaal van Atak was niet alleen speciaal gereserveerd voor deze band, maar ook voor hun voorprogramma: de Brabantse band Left.
 
Left is een uitstekende keus als voorprogramma. Stevige emo/rocknummers als het nieuwe Better Off en zijn vergelijkbaar met de nummers van Face Tomorrow, maar het lijkt alsof het publiek toch echt voor de hoofdact gekomen is. De zaal is niet heel vol en het publiek dat er is, is redelijk tam. Dit ligt echter niet aan de band, zij spelen bijna foutloos hun setlist die bestaat uit wat oude nummers, maar ook voornamelijk uit nummers van de nieuwe cd die in april uitkomt.

Tegen half 11 komen de mannen van Face Tomorrow het podium op. De zaal is nog steeds niet heel erg gevuld, maar het publiek is wel meteen enthousiast. De band start met nieuwe nummers, waarin de Face Tomorrow-sound te horen is. Ja, ik vind dat ze zeker een eigen sound hebben, waaraan ze te herkennen zijn. Static Eyes is op de plaat al een tamelijk duister nummer en dit weten ze live ook zeker zo te brengen. Hierbij wordt veel nadruk gelegd op de raggende gitaren die door het hele nummer een dominerend geluid hebben. Naast nieuwe nummers spelen ze ook nummers van eerdere platen. Bij het bekende My World Within wordt het publiek wat losser. Tussen de nummers door zijn er wat problemen met de monitoren, maar dit schaadt het optreden verder gelukkig niet. De band maakt even een praatje en ze gaan weer verder waar ze waren.

Overpowered is de nieuwe single en zoals ik mij door iemand uit het publiek heb laten vertellen, is dit nummer op de plaat een standaard “single-single”, maar live een geweldig pakkende plaat. Ik moet haar hierin zeker gelijk geven. Zanger Jelle heeft een enorm krachtige stem en bij het refrein van Overpowered is dit live heel goed te horen, maar op de cd wat minder. Dat hij naast een krachtige en rockende stem ook een andere kant heeft, horen we bij het nieuwe nummer Control; een erg rustig en warm nummer, waarbij zelfs een cellist zich op het podium settelt. De zaal wordt er letterlijk en figuurlijk stil van.

Als één van de laatste nummers brengen ze nog Worth the Wait ten gehore; een oud, maar knettergoed nummer. Al met al maakte de band niet veel contact met het publiek, een minpunt. Vooral omdat ze dit bij een eerder optreden waar ik was geweest juist wel deden. Ondanks dit minpuntje zou ik Face Tomorrow toch wel weer snel in het oosten des lands willen zien.