Wreckyard bewijst zichzelf en laat haar sporen achter bij 3FM

Een verslag over ‘mislukte’ opdrachten en volledige zendtijd

Daisy Oosterbaan ,

Het gaat de goede kant op met Overijsselse bands op 3FM. Na The Tommycats, L.I.N.E en Thozes die te gast waren in het programma Stenders Eetvermaak om deel te nemen aan het programma-onderdeel Indecent Proposal was het in de week van 16 februari de beurt aan de Enschedese band Wreckyard om zendtijd te winnen, en dit ging niet bepaald onopgemerkt.

Een verslag over ‘mislukte’ opdrachten en volledige zendtijd

Iedere maandag t/m donderdag is het radioprogramma Stenders Eetvermaak te horen op 3FM. Voor het onderdeel Indecent Proposal hebben al veel bands zendtijd kunnen winnen voor hun single. Het was dan ook de beurt aan Wreckyard in de week van 16 februari om zendtijd te winnen voor hun nummer ‘Left of The P.A’. Zoals ‘Indecent Proposal’ doet vermoeden gaat het om opdrachten die op het randje hangen van wat wel of niet kan. En niets was minder waar… Op donderdag ging 3VOOR12/Overijssel zelf mee, en vandaar, een weekverslag over een bizarre en bijzondere week.

De week begint voor de jongens op maandag. De opdracht is om de tune van The Adam’s Family te fluiten voor Adam Curry. De week begint dus met een opdracht die best meevalt. Toch gaat het ergens mis en klinkt in de uitzending het harde oordeel ‘opdracht mislukt’… Helaas, maar met vol vertrouwen in de dagen die nog komen, rijden de jongens terug naar Enschede.

Dan de dinsdag, de dag waarop de bandleden toch wel even hebben bewezen rock ’n roll in zich te hebben. De opdracht was het neerzetten van een soortgelijke stunt zoals de man in het berenpak die het ijs van Thialf bestormde. Dit gebeurde in het kader van een actie van een producent van energy drankjes. Het was dus ook niet raar dat de jongens besloten om met weinig kleding aan de ramen te gaan lappen van de NOS studio’s en wel tijdens het nieuws van 13:00 uur. In de uitzending waren ze echter niet te zien, maar alleen de natte ramen omdat zij dit precies deden tijdens een filmpje…
De band werd vervolgens verwijderd door politie en heeft een uitgebreid gesprek gehad met de politie… De opdracht is dus helaas ook niet gehaald, maar, feit is dat ze zich hiermee wel hebben bewezen. De informatie over deze stunt komt overigens van de volgende website:   http://www.radiofreak.nl/nieuws.php?id=8208 en niet van de band zelf.

Dan de derde dag. Nog nauwelijks bijgekomen van de stunt van dinsdag vertrekt de band richting Hilversum. De opdracht is een stuk milder dan de opdracht op dinsdag: "Ga naar de huishoudbeurs en zing met of voor Antoinette Hertsenberg een alternatief voor 'Radar Love' van The Golden Earring".
Nadat de mannen (naar eigen zeggen) eerst bijna op de 9maandenbeurs stonden, weten ze de opdracht toch tot een goed einde te brengen. Quite boring, maar hey, wel 50 seconden zendtijd!
Donderdag 19 februari. Om 10:00 zit ik bij het overgrote deel van de band in de auto, onderweg naar de 3FM studio. De bandleden zijn ondertussen aardig geroutineerd en weten het Media Park probleemloos te vinden. Gezellig met 3 mensen op de achterbank van de Opel Corsa is dit maar goed ook. Aangekomen in Hilversum is het wachten tot we meekunnen naar de studio. Na een kopje koffie/warme chocolademelk en een toiletbezoek worden we opgehaald, alles werkt tenslotte door middel van een goed beveiligd passensysteem in het Media Park…
De verdieping waar de studio zich bevindt, is een gezellige ruimte met overal sporen van bands die al eerder een bezoek brachten aan 3FM. Het gaat er relaxed aan toe en als de tijd daar is, mag de band de studio in, gevolgd door de vaste geluidsman van de band die vandaag het werk van de cameraman op zich heeft genomen en door mij. De nieuwe opdracht wordt bekend gemaakt. Om 13:30 uur zal Annamarie Thomas in Beeld en Geluid een schaatsclinic geven, aan Wreckyard de taak om in een Mart Smeets trui een rondje met haar te schaatsen. De band lijkt opgelucht en rent direct naar de computers om foto’s van Mart Smeets te printen. Tot zover is dus alles onder controle. Beeld en Geluid ligt op 5 minuten loopafstand van de studio. Er wordt eerst even besproken hoe dit aangepakt gaat worden. Goed voorbereid, met Mart Smeets uitgeprint en een rol tape vertrekken we naar de opdracht. Aangekomen in Beeld en Geluid blijkt het programma er anders uit te zien dan men dacht… De schaatsclinic zal om 14:00 uur pas beginnen! De band geeft zich echt niet zomaar gewonnen en probeert desondanks bij Annamarie Thomas of ze met hen wil schaatsen… Een ware Mission Impossible. Uiteindelijk moet Wreckyard zich er dan toch bij neerleggen en klinkt voor de 3e keer die week ‘opdracht mislukt’ uit de radio…

Teruggekomen in de studio begrijpt zelfs Rob Stenders dat het een soort van Mission Impossible was. Maar, ondanks dit gegeven en het feit dat de opdracht van dinsdag ook gedoemd was te mislukken blijft het bij de 50 seconden die de jongens aan Antoinette Hertsenberg te danken hebben. Maar, wel met de belofte dat de single maandag helemaal gedraaid wordt, bij wijze van goedmakertje! Daarmee kunnen de jongens wel thuiskomen en dus begint de reis richting het oosten weer, inclusief (flauwe) grappen, levensvragen over sneeuwvlokjes, lange beschouwingen over condens op de ramen en natuurlijk over muziek.

Ondertussen is het maandag, ik luister Stenders Eetvermaak, vandaag gepresenteerd door Michiel Veenstra vanwege ziekte van Rob Stenders. Na ongeveer 40 minuten wordt er teruggekomen op de stunt van dinsdag. Vanmiddag zal er een hoorzitting plaats vinden over de stunt en de gang van zaken en dat ze als goedmaker toch de hele single draaien. Bovendien worden er toespelingen gemaakt op een filmpje van de beruchte actie. Of dit filmpje nou daadwerkelijk bestaat of niet wordt ontzettend in het midden gehouden… Drie mislukte opdrachten, maar toch een compleet gedraaide single en een actie waar men nog lang over zal spreken...
Een resultaat waar Wreckyard best trots op kan zijn!