Halve finale Doorbraak in Diepenheim doet niet onder voor vorige halve finale

Een avond waarop de jury het wederom niet makkelijk heeft

Daisy Oosterbaan ,

Na het succes van de eerste voorronde van de Doorbraak in Metropool (zie verslag elders op de pagina) was het op vrijdag 4 december tijd voor de tweede halve finale in de Why Dont Cha in Diepenheim.

Een avond waarop de jury het wederom niet makkelijk heeft

De line-up van donderdag 3 december loog er niet om, juweeltjes uit het oosten des lands stonden klaar om te laten zien wat ze kunnen. De jury had het moeilijk en uiteindelijk kwam daar de winnaar Fingers on Fire uit. Op vrijdag 4 december zal de jury het niet makkelijker gemaakt worden. De strijd gaat op vrijdag tussen Velvet Monk, Flume, Nine Miles To The Gallon, Thozes en Judy & The Crackheads.  
 
De avond begint met een ingelaste band. Zeer last-minute is Velvet Monk nog bij de bandwedstrijd, georganiseerd door KCO, betrokken. Velvet Monk bracht op 26 november haar EP uit die duidelijk zoveel indruk maakte dat zij toch een plek op de Doorbraak verdiende. Dit is niet onterecht, de jongens zijn muzikaal, maken gebruik van hun tijd en tijdens het optreden weet frontman Burçak ook nog het publiek voor zich te winnen met de opmerking: ‘Ik heb iets gehoord, iets wat typisch Diepenheims is, Deep’n blieft Deep’n, ofzo? Geen idee of iemand snapt waar ik het over heb, klinkt ook een beetje gek uit de mond van een Turk’. Een opmerking waarmee hij de zaal aan het lachen krijgt, hierna spelen ze nog een nummer van de EP dat staat als een huis. Alles behalve een kansloos optreden dus. 

Als tweede band van de avond staat Flume geprogrammeerd. Flume maakt catchy Indie rock dat prima past op het podium van Why Dont Cha. De band maakt een gehaaste indruk en lijkt niet helemaal ontspannen te zijn. Zonde! De stem van zangeres Anna-Eva bezorgt me echt kippenvel en ik ben overtuigd van het talent van deze band. Als ik om mij heen kijk, zie ik dat ik niet de enige ben met dit gevoel. Een ander opvallend punt is de invalbassist van de band. Goed ingespeeld op de bandleden, hard meeschreeuwend met de teksten en met een invalbassist is Flume nog steeds overtuigend. Flume blijkt in het lijstje met juweeltjes te passen, zelfs al zijn ze lichtelijk gehaast. 
 
Dan is het tijd voor Nine Miles To The Gallon. Afgelopen zomer heeft deze band de overwinning op Colmpop behaald. Vanavond zullen zij er alles aandoen om ook in de finale van de Doorbraak te eindigen. Vorige week stonden zij nog op het Friends ’n Bands festival in Enschede, maar een optreden daarvoor was wel een tijdje geleden. Maar, de muziek klinkt goed en ook de kleding van de jongens sluit aan bij het optreden en is een eyecatcher. Een kippenvelmoment blijft uit, maar de band is zeker wel de moeite waard om vaker te bezoeken.

Time for Thozes. Als vierde band, met liedjes die bekend klinken maar toch net even iets anders, stijgt Thozes boven zichzelf uit. Het bekende  ‘We Will Prevail’ en ‘Don’t Tell Me’  worden krachtig neergezet door de band. In de kleine zaal is een deel van het publiek wel afgeleid en met andere dingen bezig. Maar, zelfs hierdoor laat Thozes zich niet weerhouden en zal hij er dan ook zeker niet voor zorgen dat het makkelijker gaat worden voor de jury. 
 
Last but not least: Judy & The Crackheads. Een naam die ik al vaker heb gehoord in het oosten des lands, maar dit gaat de eerste keer worden dat ik de band live ga zien. De band speelt naar eigen zeggen ruige alternative psychedelic garage rock met een vleugje beat. De liedjes die ik op de MySpace had geluisterd, klonken alvast goed, live doet de band het absoluut niet slechter. Ik vind de band leuk. Ik snap waarom ze de plek hebben verdiend in deze halve finale, maar ik word niet geheel overtuigd. Is het omdat dit de laatste band is nadat ik er al tien heb gezien in de afgelopen twee dagen? Ik weet het niet. Misschien moet ik ze nog eens beter gaan bekijken, en dat ga ik zeker doen op 19 december op het Winteroffensief in Atak waar zij ook spelen. 
 
De bands hebben gespeeld, het is tijd voor het juryberaad. Bezoekers zijn blij dat ze niet hoeven te kiezen, ik kan dat alleen maar beamen. De bands hebben allemaal iets heel sterks neergezet vanavond en hebben allemaal hun eigen charmes en sterke punten. Twintig minuten lijken wederom weer erg lang te duren, maar eindelijk is het zover. Ruud, de presentator die ook op donderdag aanwezig was, vertelt nog een mop en breekt daarmee een beetje het ijs. Als dan de organisatie op het podium verschijnt is het echt tijd voor de uitreiking. Als eerste wordt de muzikant van de avond bekend gemaakt, deze prijs gaat naar Burçak van Velvet Monk, een terechte winnaar. Beste drummer van de avond is niemand minder dan Tim Beudel, drummer van Thozes. Daarna stijgt de spanning en wordt de beste bekend gemaakt. Vanavond gaat de plek in de finale naar… Thozes!  
 
Naar aanleiding van de voorrondes zijn Fingers on Fire en Thozes dus verzekerd van een plek in de finale. Op maandag 7 december zijn via de website de andere finalisten bekend gemaakt, namelijk Treatment, Kleazer en ook Flume. De finale is aanstaande vrijdag 11 december in poppodium Atak in Enschede. De entree bedraagt € 2,50 en de avond gaat om 20:30 uur van start.