We vs. Death levendiger dan ooit

Interview met drummer Gerben Houwer

Tekst: Ruben Eijsink ,

We vs. Death maakt al vanaf 2001 prachtige composities waar je je volledig door mee laat slepen of ze laten je koud. De band uit Utrecht, met Twentse connecties, staat komende vrijdag 1 mei in Atak, Enschede. Een interview over Twentse roots, inspiratie, gratis dowloaden en hun nieuwe album.

Interview met drummer Gerben Houwer

Na lange afwezigheid in Enschede komen de mannen terug naar de hoofdstad van Twente met een nieuwe plaat op zak. Liefhebbers van spannende gitaarpartijen en vernuftige post-rock doen er goed aan om het optreden van We vs. Death in Atak bij te wonen.

Ik sprak drummer Gerben Houwer, het enige bandlid zonder Twentse roots, over inspiratie, evenwicht, gratis downloaden, het nieuwe album, toekomst perspectieven en meer. “Je kunt mensen anno 2009 niet meer grof geld laten betalen voor zo’n jewelcase en lullige inlay."

De telefoon rinkelt een paar keer om vervolgens onderbroken te worden door een sympathieke stem. De man die verantwoordelijk is voor het slagwerk en leadzang(!) van de post-rock formatie kon tussen het opnemen van demo’s door gelukkig wat tijd vrij maken, om een aantal vragen op zich af te laten komen.

We vs. Death creëert meeslepende, soms onheilspellende muziek. Echter liggen melancholie en hoop altijd op de loer. Ik vroeg Gerben waar ze zoal hun inspiratie vandaan halen. “De nummers komen vooral tot stand tijdens het samen spelen. Dat doen we vrij veel. We spelen allemaal verschillende instrumenten, waardoor we elkaar goed aanvoelen. Iedereen draagt bij aan het creatieve proces, er is sprake van evenwicht. Alle partijen zijn even belangrijk”, aldus de hoogblonde drummer.” Zelf luister ik veel naar singer-songwriters waar ik veel inspiratie uit haal. Een band als Fugazi (80’s/90’s post-hardcore/pre-emo band) heeft net als Great Lake Swimmers ons beïnvloed.”

Sinds drie jaar heeft We vs Death een andere gitarist: Thomas Sohilait. Op het nieuwe album 'A Black House, A Coloured Home' is een diepere en meer gelaagd geluid te horen. Heeft dit met de nieuwere snarenplukker te maken? “Elke gitarist heeft natuurlijk zijn eigen stijl, Thomas zou je wel iets melodieuzer kunnen noemen dan zijn voorganger. Hij heeft zeker iets eigenzinnigs toegevoegd aan het bandgeluid de laatste jaren. Echter ligt het meer voor de hand dat de ‘diepere en donkerdere sound’ voortkomt uit de evolutie van de band. In deze formatie spelen we drie jaar samen, waarmee we samen naar een bepaalde sfeer toe hebben gewerkt.”

Na jarenlang geen gezongen letter op een We vs. Death album, is op 'A Black House, A Coloured Home' hier en daar wat vocalen te bespeuren. Een doordachte keuze?

“We zijn nooit een band geweest die tegen zang was. In het begin was er regelmatig zang te vinden in onze nummers. Het voelde gewoon logisch om op een gegeven moment de zang weg te laten. Dat ik nu wat zangpartijen voor mijn rekening neem is spontaan ontstaan.”

Wat vind je van het gratis downloaden op de site van jullie label Beep!Beep! Back up the truck! Wat merken jullie daarvan? “Een te gek idee, dat ons meer voordelen dan nadelen biedt. Mensen die graag wat geld over hebben voor een mooi product worden dan ook tegemoet gekomen met leuke extra’s. We besteden veel aandacht aan de vorm van het product en het artwork. Je kunt mensen anno 2009 niet meer grof geld laten betalen voor zo’n jewelcase en lullige inlay.”

Gerben noemt een aantal voordelen van het gratis aanbieden op internet: “Mensen overal te wereld kunnen nu in aanraking komen met onze muziek. Omdat wij regelmatig in het buitenland toeren, komen ze daar eerder naar onze optredens omdat ze onze muziek al kennen. Vaak zijn ze dan enthousiast om wellicht een cd te kopen. Het is de toekomst en eigenlijk niet meer dan logisch."

Jullie muziek leent zich prima voor visuele ondersteuning. Zo was bij jullie vorige album 'We Too Are Concerned, We Are Too Concerned' een DVD bijgevoegd. Staan er nog plannen van dien aard op stapel?

“We hebben weleens gebruikt gemaakt van een beamer tijdens optredens. Tevens hebben we laatst nog voor een stomme film gespeeld. Dat zijn leuke dingen om te doen en we zijn er zeker niet vies van. We zijn wel een band die de spullen uitlaadt en zo snel mogelijk wil spelen. Met een goede lichtshow kun je ook hele gave dingen doen. Momenteel zijn er geen plannen om iets met visuele dingen te doen. Wellicht in de toekomst."
 
Vier van jullie bandleden hebben een soort connectie met Twente en in het verlengde daarvan Enschede. Voel je nog een bepaalde band als je hier speelt? “Toevallig ben ik het enige bandlid dat uit het noorden van het land komt. De bandleden die daar zijn opgegroeid zijn mede gevormd door de bands die ze hebben zien spelen in Atak. Ze kennen ook veel mensen uit de buurt van Enschede, die dan ook graag komen kijken. Het is altijd weer een prettig weerzien met vrienden, familie en kennissen."
 
Wat heeft de toekomst in het verschiet voor We vs. Death? “De nieuwe plaat is net uit. De recensies zijn over het algemeen gunstig. De meningen zij nog wel verdeeld over het toepassen van zang. Dat hou je toch. We gaan gewoon lekker veel spelen. Helaas moeten we onze komende tour afzeggen wegens familieomstandigheden. De komende data in Nederland wilden wel gewoon door laten gaan. Een Duits label heeft interesse getoond om de cd daar uit te brengen. We gaan misschien ook weer touren in Japan. We zijn nog niet gevraagd voor Lowlands, misschien komt dat nog. Eigenlijk vinden we het wel prima zo om de zaaltjes langs te gaan voor de liefhebbers."