Treatment: “Wij horen nergens bij”

Treatment vertelt over nieuwe EP, feest, toekomstige clip en album

Tekst: Nancy Boswerger ,

Drie jaar na 'Sinner' komt de band met een kritischer, harder en diepzinniger antwoord dat is vastgelegd op de nieuwe EP 'Slavery'. Deze 80's crossover Metalcore met een tikkeltje emo klinkt aanstaande zaterdag 18 april in Atak te Enschede tijdens de EP-release.

Treatment vertelt over nieuwe EP, feest, toekomstige clip en album

“We horen nergens bij.” De muziek van Treatment laat zich moeilijk in een hokje plaatsen. Zelf noemen ze het: 80’s crossover Metalcore met een tikkeltje Emo. Een mengelmoesje van stijlen dat zich goed laat verklaren door de vier verschillende bandleden. In 2006 bracht gitarist Stefan de heren samen. Luuk (bas): “Hij heeft overal rondgevraagd.” Alle vier komen ze uit andere bands en alle vier hebben ze een eigen smaak. Samen produceren ze het totaal eigen geluid van Treatment. Nu, drie jaar later, komt het viertal met een nieuwe EP.

Al in 2007 kwam Treatment met een demo-album ‘Sinner’. Een album dat volgens Tiemen (drums) “veel gigs heeft opgeleverd”. Maar de heren zijn ouder geworden en vooral kritischer. Tiemen: “Een hele repetitie kan over een overgangetje van vier seconden gaan.” Treatment is gegroeid en speelt beter. Luuk is ervan overtuigd dat ze “live nu een veel strakker setje neerzetten dan in 2006.” En dat is niet het enige dat is veranderd, naast dat het publiek nu anders reageert op Treatment is er ook aan de stijl gesleuteld. Tiemen: “We spelen nu meer Metalcore.” 

Een logisch gevolg is de release van de nieuwe EP 'Slavery'. Op de vraag wat de jongens van de plaat vinden, reageert Luuk meteen enthousiast: “Vette hoes!”. Terwijl Luuk nog lyrisch is over het vette design van de hoes vertelt Tiemen broodnuchter: “Het staat er goed op.” Luuk geeft uiteindelijk meer toelichting: “De plaat is dynamisch.” Wat het verschil is met het demo-album? “Er is niet veel verschil in tempo maar wel in volume.” Ook zit er meer lijn en diepgang in de nummers. Oké, genoeg muzikantengepraat. Treatment is toch zeker trots op hun gloednieuwe EP? Tiemen ziet het al helemaal voor zich met de plaat in de cd-speler van zijn auto. “Ik zal zeker met het raam open rijden.”

Een nieuwe EP, een wildcard bij De Grote Prijs van Twente en een finaleplaats bij de Toys2masters in Bonn. Treatment is lekker bezig. “We doen niet mee puur om de winst.” vertelt Tiemen serieus. En ook de bandwedstrijd in Bonn, Duitsland is niet om onze braadworst-etende-buren te veroveren. Tiemen: “Je moet je naam eruit krijgen.” Bonn was gewoon een “grote ervaring”. De heren zitten ook de komende tijd zeker niet stil. Luuk: “We hebben alweer plannen voor een nieuw album.” Verder staat er een clip van Slavery op de planning. “We hebben alleen nog niets vastgelegd.” vertelt Luuk met een glimlach.

Genoeg toekomstmuziek. Aankomende zaterdag, 18 april, is het zover. In Atak gaat Treatment de EP-release groots vieren. Luuk: “Het wordt geen standaard avond.” Zelf spelen ze een set van uur, komen ze met nieuwe merch en zullen ze hun nieuwe site presenteren. En niet te vergeten, speciale mensen worden uitgebreid in het zonnetje gezet. Samen met Stainless en Total Infection wordt het een avond vol met het hardere gitaarwerk. Total Infection sluit de avond. Een rare keuze aangezien het zaterdag helemaal om Treatment draait. Toch is het volgens Tiemen een weloverwogen keuze: “We willen nog even kunnen kletsen met mensen.” Verder hebben ze een speciale gast op the big night. Luuk: “Robin van Chiraw gaat met ons meespelen.” Een groot feest gaat het worden met, volgens Luuk, een goed gevulde zaal. “Met 150 mensen zijn we blij, maar daar gaan we zeker overheen.”

EP-release Treatment, 18 april 20:00, Atak Enschede, € 6,00.