Thuiswedstrijd voor Bertolf en Miss Montreal

Bertolf-drummer Bauke Bakker laat Led Zeppelin weer opleven

Tekst: Jelmer Luimstra / Foto's: André Scholten ,

Bertolf en Miss Montreal traden afgelopen zondag op in het Zwolse café ‘De Singel’. Een thuiswedstrijd voor de twee muzikanten: ‘De Singel’ is hun oude stamkroeg. Maar de vraag is: speelt een groep daardoor juist beter of slechter?

Bertolf-drummer Bauke Bakker laat Led Zeppelin weer opleven

Miss Montreal begint de avond. Dat spelen in een kroeg waar je zelf ook vaak kwam best spannend is, beaamt de zangeres. ‘Ik vind het wel echt eng om hier te spelen’, vertelt ze het publiek. Dit blijkt want af en toe moet ze stotteren waardoor ze haar zinnen niet afmaakt. Ondanks dit stotterprobleem oogt ze zelfverzekerd. Haar zelfvertrouwen wordt waarschijnlijk mede opgekrikt door het publiek. Het is namelijk druk in ‘De Singel’. De kroeg is zelfs zo afgeladen dat er op een gegeven moment geen mensen meer binnen worden gelaten.

Miss Montreal, in het dagelijks leven Sanne Hans, heeft een goede presentatie, muzikaal is het allemaal wel wat eentonig. Veel nummers zijn rondom een standaard couplet-refreinstructuur opgebouwd. De muziek valt daarnaast te omschrijven als een jeugdige versie van Krezip. Hans’ stem vertoont veel raakvlakken met Krezips Jaqueline Govaert. Ook zouden veel van Sanne's liedjes door kunnen gaan als Krezip-songs. Daardoor mist het helaas originaliteit. De cover van Fairground Attractions ‘Perfect’ hielp daar niet echt tegen: dit nummer is al erg vaak gecovered en was de afgelopen tijd ook al veelvuldig in reclames te horen. Volgende keer een originelere cover? Daarnaast komen frases uit de teksten van Miss Montreal soms wat jeugdig over. Dat hoeft op zich niet slecht te zijn, maar zinfrases als 'When the alcohol is running through our veins/ we order one more beer and then the love remains '(‘Just a Flirt’) zijn tenenkrommend. En dat terwijl Miss Montreal wel een geweldig stemgeluid heeft. Er zijn maar weinig zangeressen die zo rauw en krachtig nummers kunnen zingen als Sanne Hans.

Miss Montreal sluit af met de nieuwe single ‘This is My Life’. Wie haar dit nummer live op het Bevrijdingsfestival in Zwolle wil zien spelen moet er vroeg bij zijn. "We komen ook op Bevrijdingsdag te staan. Nog vóór de opening. Wat een vertrouwen hebben ze in ons. En ik ben al zo onzeker", vertelt Miss Montreal. Ookal valt er nog het één en ander op te merken over de muziek van Miss Montreal, ze heeft wel het lef dat ze met een stotterprobleem op het podium durft te staan en alsnog zelfverzekerd overkomt.

Na de pauze speelt Bertolf. Hij begint met een paar uptempo-nummers, waaronder zijn 3FM-hit ‘Another Day’. Wat meteen opvalt, is de goede sfeer in de band van Bertolf. De muzikanten zijn prima op elkaar ingespeeld en de muziek klinkt daardoor erg strak. Na het spelen van een moeilijke solo kijkt toetsenist Gertjan van der Weerd zijn bandgenoten Bauke Bakker (drummer) en Diederik Nomden (gitarist) even zelfvoldaan aan. Zij grijnzen terug. Dat zijn de mooie momenten.

Drummer Bauke Bakker geeft deze avond dan ook echt alles. Als de band een harder stuk speelt , kan hij zijn agressie kwijt en dat zie je in zijn gezichtsuitdrukkingen terug. Maar Bauke is op zich al een sensatie: voordat de show begint , jamt de band wat en zingt de drummer op bijzonder zuivere manier een stuk van ‘Whole Lotta Love’ van Led Zeppelin.

De man om wie het eigenlijk allemaal zou moeten draaien, Bertolf, is echter bij de uptempo-nummers sterker dan bij de rustigere nummers. Daar moet Bertolf, net als Miss Montreal, dan ook proberen de clichés te vermijden. Veel van de nummers van beide artiesten hebben een hoog Sky Radio-gehalte. Dat is leuk voor de liefhebbers, maar de muziek is daardoor wel wat voorspelbaar. Maar bij de uptempo-nummers kan Bertolf wél verrassend uit de hoek komen. Het laatste nummer van de reguliere set, ‘Mr. Light’, bevat namelijk een bijzonder sterke gitaarsolo en bij dit soort nummers hoor je ook hoe strak de band speelt.

Als de groep dan het podium afgaat, besluit de enthousiaste Bauke Bakker zelf al dat er een toegift moet komen. Dit gebeurt dan ook. De groep speelt nog drie nummers; waaronder een duet met Miss Montreal. Een mooie combinatie, want de twee artiesten zijn beide muzikanten met hun eigen kwaliteiten. Miss Montreal heeft een bijzonder rauwe stem en de charmante Bertolf is een entertainer pur sang. Toch weten beide optredens niet te boeien tot het eind. Daarvoor zijn de nummers te weinig verrassend. En dat is jammer, want beide artiesten hebben genoeg talent.