Pendulum: garantie voor een avond flink gedonder

Australische drum and bass-formatie laat vloeren van Atak trillen

Tekst: Liv Krake / Foto's: Marieke Waalwijk ,

Het dondert en het bliksemt en het regent meters.… Oh nee, verkeerde tekst, maar zeker wel van toepassing op de aprileditie van Donderslag met niemand minder dan headliner Pendulum. Laat het donderen beginnen!

Australische drum and bass-formatie laat vloeren van Atak trillen

Dat de aprileditie van het drum and bass-feest ‘Donderslag’ in Atak van tevoren uitverkocht zou raken, was absoluut te verwachten. Op 11 april 2009 bestijgt namelijk het Australische Pendulum, één van de betere drum and bass-formaties, met een dj-set het podium. Naast Pendulum staan ook de Engelse dubstep/drum and bass-band Nero en de Donderslagcrew Jakuza, Maze & Data Noir op het programma. De Engelse MC Jakes laat ook wat van zich horen deze avond. Het is tijd voor flink gedonder!

Nero is als opwarmer van Pendulum prima te doen. De grote zaal van Atak is ‘tot de nok toe’ gevuld met mensen die flink met de voetjes van de vloer gaan vanaf het begin van de avond. Het is niet eens goed te merken dat veel mensen toch echt voor Pendulum gekomen zijn; de beats van Nero worden redelijk snel goed ontvangen. Dit geldt ook voor de zogenoemde huis-dj’s: Jakuza, Maze & Data Noir. Tijdens de bliepjes van Jakuza worden door twee dames op het podium glowsticks uitgedeeld ter promotie van Pendulum. Binnen de kortste keren is er dan ook bijna niemand meer te vinden zonder een glowstick aan/bij/op/onder/boven zich, wat resulteerde in een kleurrijk lichtjespubliek.

Dat er alleen een dj-set wordt bespeeld, betekent dat het merendeel van Pendulum niet aanwezig is deze avond. Sterker nog, slechts één van de zes bandleden, namelijk El Hornet, is naar Atak gekomen om plaatjes van zijn eigen band te draaien. Het publiek lijkt dit niets uit te maken, al vanaf de eerste trillingen om 02.00 uur gaat het dak er af. De hele zaal is gevuld met dansende mensen. MC Jakes is op het podium de (soms te) spraakzame ondersteuning van El Hornet. Bij het (ook in Atak tijdens de X-It) zeer populaire ‘Slam’, ‘Propane Nightmares’ en ‘Tarantula’ lijkt het alsof de avond niet meer stuk kan. Dit blijkt echter niet zo te zijn; tijdens het middenstuk van de dj-set lijkt het publiek nogal in te kakken. Er zijn minder dansende mensen en het is aanzienlijk drukker bij de bar. Dit kan komen door de covers die worden gedraaid. Onder andere komt er een redelijke verkrachte versie langs van “Killing In The Name” van Rage Against The Machine. Zulke legendarische nummers moeten gewoon met rust gelaten worden en als het dan toch ècht moet, doe het dan goed. Dat is bij Pendulum absoluut niet het geval. Pendulum is van oorsprong een drum and bass-band, maar tijdens deze avond zijn er veel andere muziekinvloeden, zoals pop/rock, in hun muziek te horen. Goed voor de variatie, maar naar mijn mening moeten ze niet teveel van de drum and bass-sound afwijken, waar zij juist om bekend staan. Na dit dipje van de avond komen er tegen het eind weer èchte drum and bass nummers voorbij. Het is meteen aan het publiek te merken dat zij deze ook beter vinden, zij gaan tot in de late uurtjes door. Genoeg gedonderd! Op naar de volgende editie, die in mei plaatsvindt met onder andere State of Mind.