Mark Foggo: “An alien with a good haircut is a happy alien”

Massaal gaan de voetjes van de vloer op swingende Ska

Tekst: Nancy Boswerger / Foto’s: Jeroen Bruggenwirth ,

Metropool is klaar voor Ska. Met Spawn en Mark Foggo is het op 10 april de avond van blazers, upbeat en swingende, zwetende toeschouwers.

Massaal gaan de voetjes van de vloer op swingende Ska

Mannen en vrouwen maken zij aan zij ren-bewegingen maar komen geen meter vooruit. Vanaf minuut één staat heel Metropool deze 10 april op z’n kop. Gehypnotiseerd door de trompet en saxofoon van voorprogramma Spawn gaan de voetjes massaal van de vloer. De zaal is goed gevuld en geen enkel plekje blijft onbenut. Het is de avond van de blazers, een avondje vol Ska. En vooral één groot feest.

Spawn hoeft nog niet in z’n vingers te knippen of de zaal is verkocht. De heren uit de Achterhoek gooien in sneltreinvaart hun muziek door de speakers. Vrolijk, upbeat en vooral enorm swingend. Het is uitkijken geblazen vanavond, armen en benen zwaaien vrolijk door de zaal. Voor je het weet heb je een elleboog in je oog. Ook Spawn staat niet stil. De blazers, inclusief zwarte zonnebril en blouse, staan al heupwiegend lucht door hun instrumenten te persen. Wanneer het lied ‘Do dit do dat’ in het Achterhoeks door de zaal schalt, is het zeker. Nederland is klaar voor Ska.

Zweetpareltjes schitteren vrolijk op de voorhoofden van de enthousiaste toeschouwers. De zaal is goed warm gedraaid voor de man waar de meeste mensen voor zijn gekomen. Met een verbaasde blik komt Mark Foggo het podium op. Diezelfde blik blijkt zijn normale gezichtsuitdrukking. “An alien with a good haircut is a happy alien.” De toon is gezet. Mark zingt over treinen, honden en aliens. De meest rare teksten ratelt hij in één adem door de mic. Het publiek gaat compleet uit zijn dak, Foggo’s band geeft zich helemaal en Mark wordt gek. De raarste bewegingen en gekke bekken. Zijn eerst witte hemd is na vijf nummers doorzichtig door het zweet. Niets is Foggo te veel. Mark is een op en top showman en het publiek eet uit zijn hand.