Kubus & bang Bang voor Bangladesh

Hiphopduo zorgt voor een gevaarlijke pit

Tekst: Jelmer Luimstra / Foto's: Hendrik Jan Oskam ,

Kubus & Bang Bang zijn letterlijk en figuurlijk op de “goede doelen-tour”. Het hiphopduo geeft shows in heel Nederland en een deel van de opbrengst gaat naar nieuwe drinkwaterpompen in Bangladesh. Afgelopen vrijdag stonden de Engelsman en de Zwollenaar in Hedon.

Hiphopduo zorgt voor een gevaarlijke pit

Kubus & Bang Bang zijn letterlijk en figuurlijk op de “goede doelen-tour”. Het hiphopduo geeft shows in heel Nederland en een deel van de opbrengst gaat naar nieuwe drinkwaterpompen in Bangladesh. Afgelopen vrijdag stonden de Engelsman en de Zwollenaar in Hedon.

In het voorprogramma staat Lips met Kubus achter de draaitafel. Zij is de eerste artiest die tekende bij Bang Bangs eigen label Dog’s Bollocks. De Engelse rapt voornamelijk over sex (I can’t fuck you yet/ I’m not drunk enough), heeft daar later spijt van (“I can’t believe I’m saying this nasty shit”) en heeft een bijpassende stoere no-nonsense uitstraling. Met de The Streets’ Mike Skinner-achtige raps presenteert ze zich als een hiphopalternatief voor M.I.A. of CSS.

Alhoewel ze er alles aan doet om controversieel over te komen wil het live nog niet echt lukken. Haar presentatie is wat eentonig. Ze ijsbeert nog te veel over het podium en komt nog wat onzeker over. Als ze iets meer in haar “nasty shit”gelooft kan ze echter nog wel eens een aardige toekomst tegemoet gaan, want muzikaal klopt het allemaal wel.

Dan komt Bang Bang het podium op. Hij weet meteen te overtuigen met een behoorlijk snelle, repetitieve a capella-rap. Dat Bang Bang er zin in heeft is zeker: met “I’m fucking in Zwolle”, legt de Engelsman zijn enthousiasme aan het publiek uit. Het duo weet de goede sfeer ook op het publiek over te brengen. Binnen no-time ontstaat er een pit in het midden van de zaal. De fans zijn wellicht iets te enthousiast en het eerste slachtoffer van deze avond glijdt uit over een bierglas en smakt met zijn hoofd tegen de grond. Bang Bang vertelt hem dat hij beter even kan gaan zitten. Een paar nummers verder staat de jongen weer vooraan. Het kan niet anders: Kubus & Bang Bang werken aanstekelijk voor de Zwolse hiphopfans.

Bang Bang weet wel wat entertainen is. Hij doet zijn robotmoves, laat Lips in afsluitende duetten helemaal opbloeien en het belangrijkst: hij kan bijzonder goed rappen. Zijn rapstijl met een cockneyaccent à la - wederom - Mike Skinner (The Streets) en Jamie T is spannend en puur. Ook Kubus’ beats zijn aanstekelijk en modern. Waar veel hiphop-dj’s anderen achterna lopen en beats gebruiken die al jaren worden toegepast is Kubus innovatief met beats. Hij combineert trancy electro met hiphopbeats. Je vraagt je af waarom dit hiphopduo nog niet groter is. Mogelijk is het hun afkeer van commercie. Dit was ook de reden dat ze weggingen bij het TopNotch-label, die acts als The Opposites kreeg.

Is er dan geen negatief woord te zeggen over het optreden van Kubus & Bang Bang? Toch wel. Het duo moet weten wanneer het moet stoppen. Het optreden gaat wel anderhalf uur door en het publiek blijft daarbij niet de hele tijd even geconcentreerd. Dit omdat de muziek na een tijdje toch wat in eentonigheid vervalt. Ook moet het duo de nummers beter verspreiden over de set. Het komt nog wel eens voor dat ze na het spelen van een opzwepend nummer een heel rustige song spelen. Met een groot nadeel tot gevolg: de aandacht verslapt. Maar het was ook te verwachten; ‘Pie & Mash’, het laatste album van Kubus & Bang Bang, bevatte al meer dan dertig nummers. En met hun anticommerciële houding zijn de hiphoppers waarschijnlijk niet van plan hun set in te korten. Misschien maar goed ook. Eigenzinnige artiesten moeten we koesteren.