De Staat stijgt boven Stuurbaard Bakkebaard uit

Voorprogramma overtuigt publiek meer dan hoofdact

Tekst: Daisy Oosterbaan / Foto's: Marieke Waalwijk ,

Er heerst een lichte verwarring onder het publiek dat op 9 april 2009 naar Atak in Enschede is gekomen. Vanavond treden De Staat en Stuurbaard Bakkebaard op, maar wie is nou eigenlijk het voorprogramma en wie is de hoofdact?

Voorprogramma overtuigt publiek meer dan hoofdact

Om 21:00 uur staat de zaal goed vol. Ondanks de verwarring dat veel mensen denken dat De Staat de hoofdact is, heeft niemand het risico willen nemen om deze band te missen. Het optreden begint om 21:00 uur en nooit eerder was het zo druk bij een voorprogramma in de Saxion Zaal van Atak in Enschede. 

Het gaat allemaal om De Staat. In oktober 2008 stond deze band op hetzelfde podium, toen stonden zij daar tijdens de Popronde 2008. Een band die middels de Popronde Nederland wist te overtuigen van haar talent. 2009 was eigenlijk toen al voorbestemd om het jaar van De Staat te worden. In januari stond de band ook op Noorderslag in Groningen, vlak na de release van haar eerste album ‘Wait for Evolution’ op 8 januari en dat was voor mij het moment waarop ik mij ook overgaf aan de band.

Het optreden begint vrij rustig, de zaal heeft ook duidelijk tijd nodig om op gang te komen, wat na ongeveer een kwartiertje helemaal goed is gekomen en dan is het swingen op de unieke klanken die De Staat maakt. Wederom ben ik verbaasd over de manier waarop de muziek in elkaar zit. Helemaal als ik me daarbij bedenk dat dit aanvankelijk een solo-project van frontman Torre Florim was. De sfeer zit er goed in. Deze band is eigenlijk niet meer voorprogramma-waardig. Ze weten het publiek te vermaken met hun afwisselende muziek en krijgen ook de hele zaal aan het meedansen en zingen tijdens de single ‘Fantastic Journey of the Underground Man’. 

Dan Stuurbaard Bakkebaard. De zaal is iets leeggelopen en de band weet niet de energie over te brengen wat De Staat wel lukte. Ja, oké, helemaal op het eind als de 2 frontmannen uit hun dak gaan, dan doet het publiek ook nog een poging. Ik word in ieder geval niet overtuigd en vertrek met de merchandise van De Staat in mijn tas naar huis.