Arthur Adam gaat gevecht aan met zongenieters

Verrassend warm optreden in binnenstad Zwolle

Tekst en foto's: Thijs Pronk ,

Wat doe je als de zon plotseling de directe concurrent wordt van je optreden? Arthur Adam kwam zondagmiddag 12 april te Zwolle voor dit dilemma te staan. Maar hij wist al snel het knagende vraagstuk een antwoord te bieden. Je brengt de muziek naar de zon. Simpel.

Verrassend warm optreden in binnenstad Zwolle

Het is zondag 12 april en Arthur Adam bereidt zich voor op een optreden in Zwolle. Het is deze zondag warm, lekker warm. Eenmaal aangekomen bij de locatie van het optreden - The Livingroom - blijkt dat de zon haar volgelingen al op het terras heeft doen verzamelen. Leuk voor de mensen op het terras. Minder leuk voor Arthur Adam. Na een paar drankjes is hij klaar voor zijn optreden. Maar dat optreden vindt binnen plaats.

Zijn mooie klanken weerklinken door een bijna lege Livingroom. Een jong stel aan de bar kijkt geïnteresseerd naar de Amsterdamse singer-songwriter. Hun applaus volgt. De zonaanbidders klappen mee… vanaf het terras. Na nog een nummer, en een even zo lullig applaus vanaf datzelfde terras, nodigt Arthur het publiek uit even binnen te komen kijken. Niemand geeft gehoor hieraan. De zon heeft trouwe volgelingen. Maar Arthur Adam heeft een oplossing. Even lijkt het er op dat hij zijn optreden staakt. Hij gaat in overleg met de geluidstechnicus. Maar dan pakt Arthur zijn gitaar.

Arthur staat buiten en het optreden gaat daar gewoon verder. Vol overtuiging zingt en speelt hij aan het Zwolse Gasthuisplein met een stil maar toestemmend publiek. Tijdens de melancholische en romantische liedjes van Adam blijft het verrassend stil, maar na elk nummer volgt een applaus. Arthur krijgt de lachers op zijn hand met de nodige zelfspot tussendoor, terwijl zijn cd's worden verkocht. De zanger krijgt te maken met een dynamisch publiek. Zo wordt hij door toevallige passanten met veel interesse gadegeslagen. Een kok, enkele gezinnen, groepjes vrienden en een oud stel luisteren aandachtig naar de inmiddels op een flinke speaker aangesloten Gibson.

Met een krachtige stem en een prachtig gitaarspel wordt de binnenstad van Zwolle getrakteerd op een unieke ervaring. Twee setlists volgen elkaar, ogenschijnlijk, in rap tempo op. Twee keer drie kwartier Arthur Adam. En dat is erg lekker. Twee keer 45 minuten vol muziek waar je heerlijk op kunt dagdromen. Lekker voor op een warme zondagavond, met een biertje, in een stad als Zwolle, op een terras. Melancholische dromerige terrasmuziek. Bestaat dat genre al?