X-it Phoenix meets bands: een groot succes!

Breed publiek van 800 man feest met dj's en bands

Tekst: Mathijs Nicolai / Foto's: Anouk Timmerman ,

Na een valse start met de Meppelse band The Girls in het café op 25 oktober tijdens de X-it Phoenix overtuigt de combinatie van bands en X-it Phoenix deze keer wel!

Breed publiek van 800 man feest met dj's en bands

Zelden zal een avondje Atak zo’n breed publiek hebben aangesproken. In het kader van de officiële opening van het nieuwe Nationaal Muziekkwartier pakt de wekelijkse X-it Phoenix iets groter uit dan normaal. Vandaar de toepasselijke titel X-it XL. Vanaf 22:00 draaien de dj’s in het café, in de kleine zaal spelen vier bandjes en in de grote zaal is na afloop van het optreden van Van Dik Hout een danceparty.
 
De bandjes van vanavond zijn om je vingers bij af te likken. Het spits wordt vanavond afgebeten door de extreem talentvolle jochies van the Black Box Revelation uit België. In 2007 verbaasden zij vriend en vijand met hun bijzonder sterke debuutalbum Set Your Head On Fire. De muziek van de twee heren valt het te omschrijven als bluesrock en doet denken aan Jet, The Stooges, The Black Keys en Black Rebel Motorcycle Club. Het optreden van vanavond overtuigt zeker, gitarist en zanger Jan Paternoster en drummer Dries van Dijck geven alles wat ze hebben. Helaas reageert het publiek nog wat afwachtend. Tijdens de harde nummers luistert men aandachtig, maar bij de wat rustigere nummers vindt men tijd voor een praatje.
 
Tussen de bandjes door maken we even een ommetje door het prachtige nieuwe gebouw. In de cafés zit de sfeer er goed in, de tafeltjes zitten vol en er wordt gezellig gekletst. Als we de grote zaal binnen lopen staan we versteld, slechts een man of vijftien zijn er aanwezig. Er wordt wat gedronken, wat gekletst, maar van een ‘danceparty’ is weinig sprake.
 
Inmiddels is het na middernacht en staat de Zweedse indie-pop van I’m From Barcelona op de planning. De band bestaat officieel uit 29 leden en staat bekend om een geweldige live-reputatie. Dit jaar is het tweede album Who Killed Harry Houdini? uitgekomen. Wat volgt is een knotsgek optreden van slechts 12 bandleden dat vooral bestaat uit nummers van het nieuwste album. De band nodigt het publiek uit om mee te doen met het optreden, men mag meezingen, meedansen, meefeesten, niets is te gek. Ze halen echt alles uit de kast om het publiek een onvergetelijke avond te bezorgen, tientallen ballonnen, stagediven, het kan niet op. Het publiek reageert al stukken beter dan voorheen, maar het is nog wat mat.
 
Na I’m From Barcelona staan er nog twee bands op het menu. De Amsterdamse skapunk- band De Hardheid mag de liefhebbers een uur vermaken en de avond wordt afgesloten door het Utrechtse breakbeattrio Nobody Beats The Drum. Dan komen we direct aan bij het nadeel van dit concept, het is natuurlijk onmogelijk thuis te komen voor mensen buiten Enschede om vier uur in de ochtend. Om diezelfde reden heb ik die feestjes moeten laten schieten, toch erg jammer.
 
Dan komen we bij de hoofdvraag: Is X-it XL voor herhaling vatbaar? Ik ben geneigd om daar positief op te antwoorden, het programma was om je vingers bij af te likken, het spreekt een ongelooflijk breed publiek aan en als je zo’n prachtige locatie hebt is het een doodzonde om hem niet volledig te benutten. Het grote probleem is natuurlijk het tijdstip van het geheel, wellicht is het een idee om de gitaarbandjes wat eerder te laten beginnen?