"Zit er in Kampen iets in het water?" Deze zin gebruikt presentator Bart Drost gisteravond om te benadrukken dat er in Kampen een enorm kunst en cultuur klimaat bloeit. Popmuziek speelt daar op het moment een grote rol in met succesvolle Kamper bands als Jeremy's en Nou En?. Tijdens het symposium op 24 januari in 't Ukien te Kampen probeert men een antwoord te vinden op de vraag onder welke voorwaarden een poppodium in Kampen een kans van slagen heeft. Belangrijke vertegenwoordigers uit de landelijke en provinciale popwereld, lokale politiek en plaatselijke cultuurliefhebbers gaan met elkaar de discussie aan om het antwoord op deze vraag boven tafel te krijgen.
Om de plaatselijke politici in de zaal te informeren over de mogelijkheden van pop en gemeentelijk beleid, vertelt Rento Zoutman over de verschillen tussen jongerencentra die als basis een welzijnsopdracht hebben en poppodia die een kwalitatief popproduct willen neerzetten. Deze twee verschillende invalshoeken vragen om een andere benadering vanuit de politiek. Zoutman werk als adviseur bij de DSP-groep waar hij onder andere strategische adviezen geeft aan ministeries, gemeenten, provincies en instellingen op het gebied van kunst & cultuur en jeugdbeleid. Daarnaast is hij bestuurslid van het Productiehuis Oost Nederland en het Burgerweeshuis te Deventer. Hij sluit zijn betoog af met: "Wat de gemeente ook beslist, kies iets voor Kampen wat past bij deze stad".
Leon Zwaans van cultureel adviesbureau Signo & S en voorzitter van PopNL, vertelt de zaal over de moeilijkheden waarmee een jongerencentrum als 't Ukien 'te kampen' heeft als het een poppodium wil worden. De verschillen in bedrijfsvoering en organisatiestructuur tussen een jongerencentrum en een poppodium zijn onder andere te groot om zomaar van het een in het ander over te gaan. Ook het imago van een jongerencentrum komt niet altijd overeen met het gewenste imago van een poppodium.
De zaal heeft veel vragen aan de twee sprekers, maar ook aan het panel bestaande uit Coen Bais (Metropool, Hengelo), Bas Nijhof (Nou En?) en Luc Begas (Brabant Pop). Als antwoord op alle vragen, zegt Bais dat beleidsmakers uit Kampen gewoon een keer bij een aantal succesvolle poppodia moeten kijken waardoor eventuele vooroordelen weggenomen kunnen worden. Daarnaast raadt hij aan om een behoefteonderzoek onder de Kampenaren uit te laten voeren, zodat men precies weet hoe een podium eruit moet komen te zien. In Hengelo heeft dit ook veel onduidelijkheid bij ambtenaren weggenomen en was de koudwatervrees al snel verdwenen. Arjen Nicolai, een van de initiatiefnemers van deze avond eindigt de avond zonder iets te concluderen, dat laat hij liever aan de aanwezigen zelf over. Graag wil ik als een van de aanwezigen concluderen dat de positieve vibes over een poppodium in Kampen aan het eind van de avond voelbaar zijn. Het belang van een professioneel poppodium voor een cultuurstad met zo'n grote popscene als Kampen wordt gedurende de avond steeds duidelijker. Koudwatervrees wordt lauwwatervrees.
Lauwwatervrees in Kampen
Kampenaren inventariseren mogelijkheden voor poppodium
Is Kampen klaar voor een echt poppodium? Politici, muzikanten en andere kopstukken uit de landelijke en plaatselijke popscene gaan met elkaar de discussie aan.