The Hot Stewards: geen volle zaal, wel een feestje

Polonaises, publiek op het podium en bandleden in de zaal

Tekst: Daisy Oosterbaan / Foto's: Marieke Waalwijk ,

We kennen ze allemaal; liedjes van ABBA, Paula Abdul en Whitney Houston. Deze ‘foute nummers’ blijken de ideale ingrediënten voor goede covers. The Hot Stewards maken hier dan ook gebruik van en wisten samen met de bands I Kissed Charles en Anderson een dansbaar avondje neer te zetten in Metropool op 28 november 2008.

Polonaises, publiek op het podium en bandleden in de zaal

Als ik Metropool inloop is de band I Kissed Charles net bezig. Deze band heeft de afgelopen maanden hard aan de weg getimmerd. Zij stonden in het voorprogramma van The Long Blondes, hebben aardig wat shows gedaan in het kader van de Popronde en de band werd geselecteerd door 3FM als Serious Talent. Niet de minste band dus. Het optreden van I Kissed Charles is leuk en energiek. Het is een toffe band en ik vind het ook zeker de moeite waard. Het is alleen bij I Kissed Charles wel een klein probleem dat de zaal niet erg vol staat. Op naar een volgende show van I Kissed Charles dus, want ik heb er alle vertrouwen in dat zij de ideale band zijn voor een goede avond.

Dan is het tijd voor Anderson. Anderson is een indiepop-duo en bracht in oktober hun 2
e album uit en de nummers worden duidelijk herkend door een groot deel van het publiek. De band is anders dan ik had verwacht maar ik kan de muziek en de performance wel ontzettend waarderen. De twee heren weten van begin tot eind te fascineren en ik kijk er naar uit om deze band nog eens te zien. Maar, dan graag een keer op een mooi buitenpodium wanneer de zon schijnt.

Dan is het tijd voor de hoofdact van de avond: The Hot Stewards. De Hot Stewards hebben het afgelopen jaar veel gespeeld en ze hebben al een aantal keer een wisseling gehad in de bezetting van de band. Zo ook deze keer, meteen valt op dat er nog maar één leadzanger is. Het is even wennen om ‘Sopo Steward’ alleen te zien en horen zingen. Gelukkig is hij een regelrechte entertainer en weet hij alleen ook de zaal voor zich te winnen. Wat opmerkelijk is, want de hele avond zijn er niet meer mensen aanwezig dan een man of 60.

Tijdens een cover van het nummer ‘Locomotion’ ontstaat er onder die 60 mensen zelfs nog een polonaise. Niet de meest normale gang van zaken in Metropool, maar daar lijkt niemand zich echt aan te storen en er wordt vrolijk mee gedaan. Net als het laatste nummer, traditiegetrouw mag het publiek meedansen op het podium. Dit leidt uiteindelijk tot een zaal die gevuld is met bandleden en een podium gevuld met publiek. Een einde van de avond zoals alleen The Hot Stewards dat kunnen.