Stereo en The Tommycats rocken in Almelo

De Waag blijkt geschikt als rocktempel

Tekst: Daisy Oosterbaan / Foto's: Marieke Waalwijk ,

Het moest ergens een typfoutje zijn. Dat kon niet anders. Waarom zouden anders de bands The Tommycats en Stereo optreden in een café in Almelo? Even rondbellen en rondvragen gaf de conclusie dat het geen typfoutje was en dat deze bands echt een gratis optreden zouden verzorgen op 26 november 2008 in café De Waag in Almelo.

De Waag blijkt geschikt als rocktempel

Vele muziekliefhebbers hebben trouw het muziekprogramma Rock Nation gevolgd. Het programma waarin Edwin Jansen met hulp van Dennis Weening op zoek ging naar een super rock band. Ik zelf heb het ook gevolgd en regelmatig de nodige kritiek erop gegeven. Want, een popgroep laten ontstaan uit een televisie programma, dat klinkt nog haalbaar in mijn oren. Maar een rockband uit de grond stampen met een samenstelling mensen die elkaar nooit eerder hadden ontmoet voor de aanvang van de opnames van dit programma? Ik had sterk mijn twijfels. Daarom was ik ook verrast dat de band die uit dit programma is ontstaan een optreden zou gaan geven in Almelo. Een try-out voor de show in het voorprogramma van Kane. Prima moment om de band een kans te geven om zichzelf te bewijzen. Met de The Tommycats in het voorprogramma zorgde dit voor een leuke avond.

The Tommycats. Wat gaan die jongens goed. Een album, optredens bij het landelijke radiostation 3FM en dan een optreden in het voorprogramma van Stereo. The Tommycats geven een lekkere show weg. Het is ontzettend leuk om op te merken dat de zaal tijdens het voorprogramma ook eigenlijk al helemaal vol staat en dat er meerdere mensen speciaal voor deze band zijn gekomen. Ik vind de combinatie van The Tommycats in dit voorprogramma wel opmerkelijk. Maar, dat mag de pret niet drukken want het is wel een succes en het publiek lijkt zich niet te storen aan de combi.

Dan Stereo. Ze spelen een setlist met covers en nummers van zichzelf. Sommige van die nummers klinken al bekend in de oren, deze nummers zijn ontstaan in het Rock Nation-huis. Het optreden vindt ruim een maand na de laatste uitzending van het televisie programma plaats.

De single ‘Unexpected’ wordt al enthousiast meegezongen en de band geniet hier duidelijk van. De band bestaat uit goede muzikanten, dat kan ik niet anders zeggen. Zangeres Astrid heeft een dijk van een stem en tijdens ‘Pretender’ (van The Foo Fighters) krijg ik dan ook echt even kippenvel. De backing-vocals van gitarist Daan dragen hier zeker aan bij. De band is in de afgelopen weken goed op elkaar ingespeeld en ik ben dan ook onder de indruk.
Met een set-list van 9 nummers weten ze al mijn twijfels omver te schoppen en weten ze zichzelf uitermate goed te bewijzen. Dat voorprogramma van Kane heb ik dan ook opeens alle vertrouwen in. Het zit wel goed met Stereo, Edwin Jansen kan trots op zichzelf zijn.