Een hilarisch uurtje beatmuziek met The Madd

Zanger Dave von Raven zet zowel bandleden als publiek voor gek

Tekst: Jelmer Luimstra ,

The Madd bewees afgelopen zaterdag in Hedon dat beatmuziek anno 2008 nog steeds hip is. Nijmeegse trots De Staat mocht het voorprogramma verzorgen en deed niet onder voor de hoofdband. Een optreden van The Madd is een uur rock-‘n-roll en vooral slap ouwehoeren.

Zanger Dave von Raven zet zowel bandleden als publiek voor gek

The Madd uit Rotterdam is een band die haar inspiratie duidelijk haalt uit grootheden uit de jaren ‘60 zoals The Who, maar gedateerd klinkt de groep niet. The Madd weet beatmuziek weer hip te maken. Als de groep dan ook nog eens een ijzersterk voorprogramma als De Staat heeft is het onbegrijpelijk waarom er afgelopen zaterdag zo weinig mensen in Hedon waren.

Een optreden van The Madd is een uurtje hippe muziek, lachen om de opmerkingen van zanger Dave von Raven en hopen dat je zelf niet het doelwit van zijn grappen wordt. Eerst zet hij zijn bandleden publiekelijk voor gek. De stille toetsenist ‘de Schuinsmarcheerder’ moet van hem een veel te flauwe grap vertellen en Dave vertelt doodleuk een andere smerige anekdote die bassist Richard Bouguet hem backstage had laten horen.

Na de bandleden is het publiek aan de beurt. Wanneer von Raven te lang tussen zijn nummers door ouwehoert, schreeuwt een meisje vanuit de zaal dat ze “gewoon moeten spelen”, waarop de zanger haar vraagt of ze überhaupt een nummer van de groep kende. Helaas kent ze er geen. Als Dave hun nummer ‘Je Suis Parti’ afkondigt deelt hij mee dat het nummer op MTV is geweest. Een moralistische toeschouwer schreeuwt “Wie kijkt er nou nog MTV?”, waarna hij naar voren wordt geroepen. “Nee, jij kijkt duidelijk geen MTV”, is het commentaar van de zanger. Drummer ‘Slammin’ Marty Graveyard’ sneert er nog achteraan dat je geen tijd voor MTV meer hebt als je de hele dag ‘World Of Warcraft’ speelt. Die zit.

Zanger Dave von Raven is naast een echte entertainer, ook nog eens een echte ‘rock ’n roller’, zo weet hij ons te vertellen. Zo stelt hij dat hij misschien niet zo goed bij stem is, omdat hij tijdens The Madd’s tour door Spanje teveel drugs heeft gebruikt en daardoor een lichte keelontsteking heeft opgelopen. Dan doet hij ook nog eens uit de doeken dat hij met zes wodka-mixdrankjes er wel weer tegenaan kan. Een paar nummers verder vraagt hij echter aan het publiek of iemand nog oppeppende drugs heeft en of die persoon dan na de show even backstage wil komen. Dave von Raven is een zanger die het niet zo nauw met de regels neemt. Dit uit zich in uitspraken als “welk liedje willen jullie nu horen?”, of de uitspraak op het einde van de show “dit was in principe de setlist, willen jullie even helpen opruimen?”. Het is niet zeker of het hele drugsgebruik van Dave en de geïmproviseerde houding van de band een gimmick is, maar entertainen kunnen ze wel.

Dat de band de sfeer er in weet te houden is een feit, maar ook muzikaal zit het strak in elkaar. De sixties-beatmuziek, veelal afkomstig van hun debuut-album ‘Ongeneeslijk Beat’ klinkt fris en modern. The Madd lijkt handig mee te gaan in de sixties-revival die door ondermeer The Last Shadow Puppets, MGMT en Fleet Foxes hoogtijdagen viert en weet een nieuw element toe te voegen: beat. Komende zomer is het ruim 40 jaar geleden dat de zogenaamde ‘summer of love’, een hoogtepunt in sixtiesmuziek, plaatsvond en is het 20 jaar geleden dat de tweede ‘summer of love’ plaatsvond. Wie weet brengt The Madd ons komende zomer een nieuwe liefdeszomer?

Ook de Nijmeegse band De Staat brengt zaterdag frisse popmuziek, die ergens wat weg heeft Queens of the Stone Age, maar verder moeilijk te classificeren is. Opvallend in deze band is de percussie. Naast de nodige drumsolo’s van drummer Tim van Delft is er de toetsenist/percussionist Rocco Bell die met een cowbell en een tamboerijn een spannende sound weet te creëren. Met het Kink FM-hitje ‘The Fantastic Journey Of The Underground Man’ staat deze band een goede toekomst te wachten.