Volgens dagblad Tubantia wisten de organisatoren van hardcore festival Dominator al langer dat het openlucht festival in 2006 niet door zou gaan. De gemeente Enschede verstrekt geen vergunning voor het festival. Als reden geeft de gemeente dat er afgelopen jaar tijdens de eerste editie van Dominator, waar ongeveer 11.000 mensen op afkwamen, problemen met de openbare orde en veiligheid. Petra Borsboom van de gemeente laat weten dat alcohol en uitgaan prima samen gaan, maar dat op Dominator 'veel meer' werd gedronken 'en dat in combinatie met harddrugs'.
Organisatoren Q-Dance en Art Of Dance zeggen geen commentaar te hebben op de niet verstrekte vergunning, maar in Tubantia zegt Matthijs Hazeleger van Art Of Dance vandaag: "Lees ik in de krant dat volgens de woordvoerder van de gemeente de helft van de bezoekers tijdens het festival hardrugs zou hebben gebruikt. Nou, dan zouden 5.500 mensen aan de hardrugs zijn geweest. Die mevrouw Borsboom van de gemeente beweert dat dit uit onderzoek blijkt. Nou, Ik wil wel eens weten welk onderzoek dat is geweest."
Toeval of niet, maar het naar buiten komen van het besluit van de gemeente Enschede kruiste met de nieuwsbrief van de VVD-Enschede. Daarin zegt vice-fractievoorzitter Arnold Enklaar opnieuw vragen te zullen stellen naar aanleiding van geluidsoverlast bij de vorige editie van Dominator. Hij kaartte het probleem bij B&W nog op 30 juli 2005, de avond van het festival, aan. Enklaar: "Ik woon ver van het terrein maar hoorde overdag al zacht gebonk, maar dacht dat mijn buurman de muziek hard had staan. Maar al snel werd ik gebeld door mensen die in de buurt bij festival terrein Rutbeek wonen. Ik vond dat ik er als raadslid meteen heen moest en constateerde een ongelooflijke lawaaiproductie." In het bericht focuste Enklaar zich op de geluidsoverlast. Nu zegt hij: "Ik hoorde via via ook dat een buurtbewoner had gevraagd acuut de stekker uit Dominator te trekken. Daarop reageerde de politiecommandant 'als ik dat doe, zijn de bezoekers niet meer in de hand te houden." In het persbericht dat de politie daags na het festival rondstuurde, spreekt zij van 'een geslaagde dag'. 'Er deden zich nauwelijks incidenten voor', zo staat er te lezen. Ook bleef het geluidsniveau onder de voorafgestelde waarde.
Het terrein van Rutbeek werd al eerder voor grote evenementen gebruikt. Daar waren nooit problemen. Enklaar: "Ook nu werd het geluidsniveau feitelijk niet overschreden, maar het probleem op Dominator zit hem in de lage bastonen. En als de popgroep Normaal hier in de buurt speelt, wordt er ook veel gedronken. Maar daar komen toch andere mensen op af en hebben we geen ordeprobleem."
Dat Dominator afgelopen jaar het respectabele aantal van 11.000 bezoekers trok, vindt Enklaar geen reden om zijn nek voor het evenement uit te steken: Ik betwijfel gewoon of Dominator goed is voor het imago van Enschede." Voor de organisatoren is het verlies van deze locatie groot. Hazeleger zegt vandaag in Tubantia: "Maar nu Enschede van de baan is, gaan we op zoek naar een andere locatie in het oosten. Of we al wat op het oog hebben? Dat zeg ik mooi niet!"
VVD'er Enklaar spreekt in de nieuwsbrief overigens over 'heavy metal concert Dominator'. Hij blijkt niet op de hoogte te zijn van het verschil tussen metal en hardcore. "Daar wil ik mij dan tegenover de heavy metal fans voor verontschuldigen. Maar over de muziek heb ik inhoudelijks geen oordeel. Het gaat mij om de lage bastonen."
Niet drank en drugs, maar lawaai oorzaak afblazen Dominator
VVD’er Enklaar: “Bij een Normaal concert wordt ook veel gedronken”
In 2005 vond op Rutbeek in Enschede voor de eerste maal hardcore festival Dominator plaats. Maar van een tweede editie is geen sprake; de gemeente gaf, wegens overmatig drankgebruik, de organisatoren geen vergunning. Aanleiding daarvoor waren vragen van het raadslid, VVD'er Enklaar over geluidsoverlast. Organisatoren Q-Dance en Art Of Dance moeten op zoek naar een nieuwe locatie in het oosten van het land.