Nancy Whiskey houdt op te bestaan

Gitarist en violiste richten Filthy Nelly op en rest van de band gaat door onder de naam Krimson

Luc Tiehatten ,

Onlangs stapten Marco van der Els (gitarist, zanger) en Ezma(violiste) uit de Enschedese Folkband Nancy Whiskey. De overige bandleden besloten verder te gaan onder de naam Krimson!. Krimson! zal meer rock& roll muziek gaan maken. In een eerder artikel op 3voor12 Overijssel sprak Marco al over de folk- en popkant van Nancy Whiskey. Ik vroeg mij af of daar ook de reden van hun vertrek in lag en sprak met ze af in een café om het ze te vragen.

Gitarist en violiste richten Filthy Nelly op en rest van de band gaat door onder de naam Krimson

Onlangs stapten Marco van der Els (gitarist, zanger) en Ezma (violiste) uit de Enschedese Folkband Nancy Whiskey. De overige bandleden besloten verder te gaan onder de naam Krimson!. Krimson! zal meer rock& roll muziek gaan maken. In een eerder artikel op 3voor12 Overijssel sprak Marco al over de folk- en popkant van Nancy Whiskey. Ik vroeg mij af of daar ook de reden van hun vertrek in lag en sprak met ze af in een café om het ze te vragen.

Soundmixshow
Marco: Nancy Whiskey was altijd een band die dreef op twee ideeën. Aan de ene kant waren er de popnummers geschreven door onze accordeoniste Jettie Schokker en aan de andere kant de folk-nummers geschreven door mij. Dat heeft te maken met de ontstaansgeschiedenis van de band. Ooit is de band bij elkaar gezocht door Jacqueline Kwast. Zij had meegedaan aan de soundmixshow (als de Cranberries) en zocht een band om haar eigen nummers mee te spelen. Dit ontwikkelde zich tot Nancy Whiskey. Op een gegeven moment is Jacqueline gestopt en was er een band zonder repertoire. Maar ik schreef nummers en Jettie ook. We wisten dat zij pop en ik folk schreef maar dat leek ons wel een origineel uitgangspunt voor een band.

Echte folk
Begin 2004 kwam de cd “Stripping for Maloney” uit. Daar staat vooral de popkant van Nancy Whiskey op. De folknummers kregen ze in de studio niet mooi opgenomen. Die werkten toch vooral in de pub. Van de cd hebben ze zo’n 3 à 400 exemplaren verkocht. En dat is lang niet gek voor een cd die alleen bij optredens verkocht werd en niet in cd-winkels.
Afgelopen voorjaar ontstond het idee van Marco en Ezma om naast Nancy Whiskey in een ander folkproject te stappen. Dat werd Filthy Nelly, een “durty folkband” zoals ze zelf zeggen. Marco: We wilden naast Nancy Whiskey echte folk gaan maken. Ze kwamen in contact met o.m. twee Duitse folkmuzikanten en een Ierse zangeres. Die zal niet echt tot de band toetreden maar bij optredens wel een paar van haar eigen nummers zingen. Filthy Nelly zal stevige folk maken, met onder andere elektrische gitaren.
Na enig aandringen willen Marco en Ezma wel een voorbeeldband noemen.
Marco: Flogging Molly komt wel aardig in de buurt. Maar dan niet hun country-achtige nummers. Wel de stevige basis en het gebruik van traditionele instrumenten.

Tijdnood
Met het spelen in Nancy Whiskey en het opzetten van het nieuwe folk-project hadden Marco en Ezma de handen vol. Het was de bedoeling om het spelen in beide bands te combineren. Marco draait ook als DJ KataStrof en daar heeft hij de komende tijd veel optredens mee. Zo veel zelfs dat hij in tijdnood kwam. Hij moest dus kiezen tussen zijn baan, het DJ-werk, Filthy Nelly en Nancy Whiskey. En die laatste viel toen dus af. Ezma besloot ook om te stoppen met deze band.
Marco: Ik had wel moeite met het opgeven van Nancy Whiskey. We hadden toch een redelijke naamsbekendheid opgebouwd. En dat gooi je zo dus weg. Maar die naamsbekendheid was toch vooral in het Pub-circuit. En Filthy Nelly wil zich toch meer gaan richten op de poppodia.”

Try-outs
De band bestaat nu uit zes personen. Naar een mandoline-speler wordt nog gezocht. Marco schrijft alle muziek, hij heeft de afgelopen weken veel nieuwe nummers geschreven, al zo’n stuk of 15. Filthy Nelly zal de komende maanden wat kleine optredens (o.a. herfstoffensief Atak) geven om het nieuwe materiaal uit te proberen, een soort try-outs dus. Nancy Whiskey nummers zullen op een enkele na niet meer gespeeld worden.

Tot slot: Liefde
Marco: Bij Nancy Whiskey schreef ik vooral teksten over wijn, bier en whiskey, als tegenhanger van de liefdesliedjes van Jettie. Nu kan ik eindelijk ook teksten over de liefde schrijven!