3voor12 Noord-Holland

Nieuwe Muziek Legiana Collective

Wereldse folk

Het is een muzikaal collectief en de meeste leden van Legiana Collective komen uit Nederland. De muziek die ze maken is dat echter niet, want het is folk, maar dan wel uit alle werelddelen. Van de hoge bergen uit Zuid-Amerika tot polka invloeden uit Oost-Europa, maar ook gewoon het traditionele Ierland.

Het muzikale collectief van Legiana Collective is wel te vergelijken als een groep troubadours die sinds mensenheugenis al musicerend door het land trekken, spelend op markten, bij trouwerijen, begrafenissen en feestelijke banketten. Folkmuziek is de muziek van het leven, al eeuwen gespeeld en vernieuwd door muzikanten die overal liederen oppikken en weer doorgeven.

Wicked Light bezingt de lichte en donkere kanten van het leven, in symbolische verhalen over liefde, wraak, vrijheid, de zee, het woud en de dood. Vier jaar geleden spelen de muzikanten van Legiana Collective voor het eerst samen op straat en vanaf dat moment toert het collectief door heel Europa, waar ze naar eigen zeggen bij elk optreden een stampend volksfeest veroorzaken. De filosofie van de groep om samen te werken in een collectief zonder autoriteit of egoïsme, is terug te horen in de arrangementen van de nummers. Alles komt daarin samen, waarin de timbres en texturen van negen stemmen en instrumenten harmonieus samenvloeien. Niemand is groter dan het collectief want muziek maak je samen. Het enige Nederlandstalige nummer Het Viel Een Hemels Dauwe is waar heel veel samenkomt. Het heden en verleden valt erin samen, maar ook de muzikale invloeden uit alle windstreken zijn erin terug te horen.

Wicked Light is de opvolger van Ariège dat in 2020 is verschenen. Vorig jaar heeft Legiana Collective nog de EP Live Session At Hof Van Cartesius uitgebracht. Van die EP zijn livebeelden gemaakt van onder meer Lu Rusciu De Lu Mare. De EP mag dan wel zes nummers bevatten, maar duurt wel een half uur, wat al dichtbij de lengte van een ouderwetse LP komt.

Klik hier voor het album Wicked Light

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12