Er werd gefluisterd over een band genaamd Shaemless uit Nijmegen. Een band die zich zonder meer zou kunnen meten met acts als Oh Sees en King Gizzard and the Lizard Wizard. De single "Beat Up Guy" is er eentje die je niet meer uit je hoofd krijgt. Catchy en agressieve punk die toch nog uitermate dansbaar is. Dus afgelopen vrijdag 31 mei veterden wij onze schoenen dichter dan dicht en marcheerden we richting Cinetol voor een avondje met Shaemless.

Prettige opwarmer met bekend geluid van Mademoiselle

Aan Mademoiselle de taak om de avond af te trappen en met maar tien man in de zaal is dat niet de meest dankbare taak. Mademoiselle weet gelukkig het publiek al met één nummer van het terras af te spelen. Ze doen een beetje denken aan Blood Red Shoes meets The Smashing Pumpkins. De band is erg goed op elkaar ingespeeld en de muzikaliteit spat er vanaf. Enige minpuntje is het gevoel dat je bekruipt alle nummers al eens eerder gehoord te hebben en ook hun sound is niet bijzonder origineel. Dat mag gelukkig de pret niet drukken, want Mademoiselle krijgt de zaal goed aan het dansen.

Shaemless dendert door met afwisselende songs

Shaemless windt er geen doekjes om. De eerste riff is gelijk raak. De oren zijn gespitst en vanaf moment één is duidelijk wat voor ontzettend charismatische band Shaemless is. De stem van leadzanger Daan Sturm doet direct denken aan Jim Morrison aan de crack, schreeuwende vanuit het hiernamaals. De brullende bas van bassist Pepijn Rondon Guasque en schreeuwende gitaar van Tom Brouwers bieden een perfecte bodem voor de uitspattingen van leadzanger/gitarist Sturm. Het ene na het andere ontzettend dansbare nummer wordt ingezet en meer dan de helft van het publiek is binnen de kortste keren verwikkeld geraakt in een eindeloze moshpit in het kleine zaaltje van Cinetol. De band lijkt gedurende de set met hun experimentele riffs keer op keer te willen sturen in de richting van een muzikaal fiasco, maar drummer Cyril Rommens weet de doordenderende trein continu op de rails te houden. Ook hier spat de muzikaliteit van de band af. De onderlinge afwisseling in de nummers is ook erg groot, geen nummer klinkt hetzelfde, maar het is allemaal fantastisch. Het ene moment zijn ze de meest groovy blues punk aan het spelen die je ooit hebt gehoord en nog geen minuut later speelt de band een soort country trash à la Nashville Pussy die je onderbroek van onder je spijkerbroek je lijf afscheurt. Als ze hun nieuwe single "Beat Up Guy" spelen zingt het hele publiek direct al uit volle borst mee. Gedurende de show loopt de temperatuur in de zaal op, maar dat lijkt het publiek niet dwars te zitten. Sterker nog: de moshpit wordt alleen maar gekker en wilder. Tegen het einde van de set staat het hele podium vol met pogoënde bezoekers, terwijl de band zijn laatste twee nummers speelt. Pure energie spatte van het podium af. Hou Shaemless vooral in de gaten, want wij hebben zo’n donkerbruin vermoeden dat we de komende tijd nog veel gaan zien en horen van deze garagepunk sensatie uit Nijmegen.