Voorprogramma's van Father breken Patronaat af

"Yung Internet is uit het niets geboren, als een ongeplande baby. Nu moeten we het liefhebben."

Florian Teufer ,

Op een regenachtige donderdagavond is de tweede zaal van Patronaat afgeladen. Father treedt op, een Amerikaanse rapper die te herkennen is aan zijn levendige, downtempo sound. Toch lijkt het publiek niet per se op de hoofdact af te komen. In het voorprogramma staan twee Amsterdamse acts: SMIB - een groep jonge creatieven die grauwe rap, kleding en lifestyle combineren - en Yung Internet, kenmerkend door hun energieke beats in combinatie met gewaagde teksten.

Yung Internet

Patronaat is volgelopen voor de voorprogramma’s en in het publiek zijn hier en daar losse teksten van Yung Internet te horen. Nummers als 1 Affoe X 2 en Cool Down Café klinken uit de mond van jonge fans, nog voor dat de act begonnen is. DJ Hyperlink stapt op het podium, gevolgd door Yung Mau en Yelli. Met geschrokken gezichten en schorre stem staan ze voor de menigte. De jongens zijn goed op elkaar ingespeeld en vormen een sterke eenheid. Er wordt op verassende wijze gespeeld met het publiek en de groep doet precies wat ze moeten doen: de mensen optuigen voor de hoofdact.
 
Ze laten nog niet vrijgegeven nummers horen en die slaan in als een bom. Yung Mau klinkt alsof hij al vanaf woensdagavond in de kroeg hangt. Zijn stem klinkt geblakerd door sigarettenrook en sterke drank, het geeft een rauwe en ongeremde klank. Samen met Yung Mau staat Yelli na het derde nummer zonder shirt bezweet op het podium, in afwachting van DJ Hyperlink voor het volgende nummer. Hyperlink houdt zich koel en staat gefocust achter de draaitafels. De zaal staat niet stil en op de gezichten van Yung Internet is nu een overweldigende glimlach te zien. 
 

SMIB

Na een korte pauze staan een aantal jonge gasten op het podium. Het is SMIB en hun uitstraling spreekt eigenheid. Ze dragen leren jassen, iets te korte skinny jeans met gaten en daaronder lange sokken. Eén van de frontmannen Ray Fuego staat zelfverzekerd op het podium. Alsof de klus al geklaard is. De groep lijkt in eerste instantie kalm en onbewogen, maar nadat de eerste tonen uit de speaker knallen is het over met de stilte.
 
SMIB is meedogenloos. De zaal wordt nummer na nummer afgebroken. Een moshpit ontstaat in het midden en fans breken elkaar het hoofd open. Leden van SMIB springen het publiek in en delen mee in de euforie van de fans.
Tussen de nummers door kan iedereen even op adem komen. Maar niet voor lang. De act is goed op elkaar ingespeeld en op alles voorbereid. Het is een extreem opgeladen optreden. 
 

Father

De Amerikaanse rapper komt snel het podium op rennen. Het podium ombouwen is niet nodig. Hij pakt de energieke sfeer met twee handen stevig vast en gaat door waar SMIB gebleven is. In de zaal huist een gevoel van vertrouwen. Een fan duikt het podium op, de dj komt achter zijn draaitafels vandaan en omarmt de jongen. Ze springen heftig heen en weer. De wederzijdse waardering is met deze actie gebleken.
 
Beiden voorprogramma’s hebben het publiek afgemat. Toch krijgt Father de toeschouwers zover om de avond knallend af te sluiten. Het publiek lijkt de voorprogramma’s echter beter te begrijpen dan de hoofdact. Het is duidelijk dat de voorprogramma’s zich graag willen bewijzen. Na ruim een uur brengt Father zijn show tot een eind. Niemand gaat met een leeg gevoel naar huis. 

Na het optreden sprak ik met Yung Internet – Yung Mau, Yelli en DJ Hyperlink – over hun opmars in de Nederlandse hiphop-industrie.

Waar komen jullie opeens vandaan? 
Yung Mau: Hyperlink en ik zijn al geruime tijd collega’s bij een tentje aan het Koningsplein in Amsterdam. Yelli is erbij gekomen.
Hyperlink: Ik maakte al best wel lang muziek en bij sommige dingen had ik wat meer hulp nodig. Toen kwamen Yelli en Yung Mau om de hoek kijken. Op een dronken zaterdagavond zijn ze voor de microfoon gaan staan en toen ontstond Yung Internet.
Yelli: We zijn geboren rappers, maar we hebben het pas ontdekt toen we 32 waren. Veel te oud.
 
Vind je dat?
Yung Mau: Nee, je bent nooit te oud om te doen wat je leuk vindt. We zijn Yung Internet, alles gaat om de state of mind.
 
Voor de mensen die jullie niet kennen, wat is de sound van Yung Internet?
Yelli: Ik wil niet zeggen dat het anders is dan andere Nederlandse rap, maar het is wel anders. Op maandag komen we samen en dan bespreken we het weekend. Alle hoogtepunten komen dan naar de oppervlakte drijven en dan kijken we wat we er mee kunnen. We zijn eerlijk en simpel. De muziek die we maken, kenmerkt ons als persoon, of als groep.
Yung Mau: De muziek die we maken is geïnspireerd door trap muziek, in combinatie met verschillende soorten hiphop. Het is niet te plaatsen binnen één genre.
Hyperlink: We creëren ons eigen genre. Wat mensen moeten weten is dat de jongens niet bij mij de studio in komen en een afgemaakte beat uitkiezen. We maken de nummers samen, van begin tot eind. Samen zetten we ons gevoel om in muziek.
 
Hoe werkt de combinatie DJ Hyperlink, Yelli en Yung Mau?
Yelli: Werkt perfect. We zijn gewoon hele goeie vrienden en we delen een gezamenlijke hobby; muziek maken.
Yung Mau: Yung Internet is uit het niets geboren, als een ongeplande baby. Nu moeten we het liefhebben.
 
Hoe zijn jullie het afgelopen jaar gegroeid als artiesten?
Hyperlink: Ons ego is gegroeid.
Yelli: In het begin ging alles puur op gevoel, de muziek die we maakten brachten we ook meteen uit. Nu zijn we bijna drie EP’s verder en worden gaan we steeds gestructureerder aan de slag.
Yung Mau: We worden wat serieuzer genomen en dat is belangrijk. Want wij stoppen veel energie in de muziek die we maken. Ik denk dat we bij onszelf blijven, mensen zijn daar gecharmeerd van.
 
Yung Internet heeft dit weekend drie shows, waaronder één in Antwerpen. Volgende maand komt hun derde EP uit, De Binnenstad.