Balthazar viert definitieve doorbraak in Patronaat

Overdonderend optreden moet even op gang komen

Jochem Boom ,

De Belgische band Balthazar was lange tijd het neusje van de zalm voor een relatief klein publiek. Hun livereputatie snelt sindsdien voor ze uit, maar desondanks maakte hun carrière geen hoge vlucht; tot nu. Een zegetocht langs de grote Nederlandse festivals en een najaarstour, die maandag in Haarlem langskwam, laten zien waar de band nu staat.

Het vijftal heeft sinds die eerste jaren helaas wel wat speelsheid en experiment verloren. Het schreeuwende slot van sleutelsong Blood Like Wine is al lang geleden van het podium verbannen en met het vertrek van Christophe Claeys leunt de muziek inmiddels een stuk minder op het harde en strakke drumwerk. Maar dat zijn kleine smetjes op de transformatie die de band heeft ondergaan.

De kracht van Balthazar ligt immers al sinds debuut Applause in de dynamiek tussen de twee frontmannen Maarten Devoldere en Jinte Deprez. De praatzang van Devoldere zet mensen nog steeds op het verkeerde been. Hij rekt zinnen net zolang uit tot ze nauwelijks meer in de maat vallen. Het tweetal wisselt elkaar af, maar juist ook samen blijken de twee stemmen nog steeds perfect bij elkaar te passen.

Toch duurt het even voordat Balthazar écht indrukwekkend wordt. Tijdens Leipzig zien we voor het eerst die kippenvel opwekkende energie opvlammen. Hetzelfde gebeurt bij andere singles en favorieten als Fifteen Floors, Sinking Ship en natuurlijke eeuwige afsluiter Blood Like Wine. Andere nummers vallen echter enigszins dood door de festivalweide dynamiek, waarbij het grootste gebaar boven meeslepende volume dynamiek staat.

Voor wie Balthazar het afgelopen jaar vaker gezien heeft, speelt de strakke regie de band ook parten. De setlist varieert weinig tot niet. Dat is niet zozeer een minpunt voor wie de band voor het eerst ziet, maar hier en daar speelt de band enigszins op de automatische piloot, wat een duidelijk teken is dat de formule sleets begint te raken.

 

Dit doet niet af van het feit dat Balthazar nog steeds één van de beste live acts van de lage landen is. Op het podium staan vijf vaardige muzikanten die precies de juiste middenweg hebben gevonden tussen indie en de mainstream. "Raise your glass to the nighttime and the ways, to choose the mood and have it replaced", de altijd even indrukwekkende slotzin van hit Blood Like Wine die minutenlang door de zaal galmt en mensen laat meezingen tot het licht uitgaat, is daar het bewijs van.