Waarom Niet!? heeft helaas weinig aftrek

Rob Hes is het hoogtepunt op een verder rustig avondje Manifesto

Pim Brasser ,

Natuurlijk is Amsterdam de technohoofdstad van Nederland, maar voor een kwalitatief nachtje dansen kan je vaak ook gewoon in de Noord-Hollandse polder terecht. Dat bewees afgelopen zaterdag maar weer: In Alkmaar, Haarlem én Hoorn kon je tot in de late uurtjes doorgaan. Klinkende namen als Bart Skils en Camiel Daamen zorgden ervoor dat wij voor de tweede editie van Waarom Niet!? in Manifesto kozen.

Lekker opwarmen met Mark Mywords
Het blijkt dat onze keuze weinig navolging vindt: tijdens Mark Mywords, die draait van elf tot twaalf, is Manifesto nog nagenoeg leeg. Als een dj een uur durende liveset kan geven, weet je dat hij al een tijdje bezig is. Die ervaring zie je ook terug in de set: de set klinkt eigenlijk als één lang nummer. Geen één keer is Mark My Words te betrappen op een opzichtige overgang of een te rigoreuze wisseling van muziekstijl. Met zijn melodieuze en vriendelijke techno is Mark Mywords de perfecte opener voor op de achtergrond.

Less is more
Camiel Daamen neemt het stokje over. Waar Mark Mywords melodieus en veelzijdig was, zet Daamen juist een set neer met no-nonsense-house. Het cliché 'less is more' is zelden méér van toepassing geweest: een baslijn, een steady beat en af en toe wat vocalen, meer heeft Camiel Daamen niet nodig. Soms gebeurt er minutenlang niets, maar juist hierdoor weer Daamen een enorme spanningsboog op te bouwen. Misschien nog wel knapper is de subtiele manier hoe hij zijn set opbouwt. We hebben het nauwelijks door, maar na een half uur beseffen we ons opeens dat Daamen merkbaar harder is gaan draaien.

Een gemiste kans
We zouden bijna vergeten dat er ook nog een tweede podium is. Onder het motto 'Wat steviger. Waarom Niet!?' zijn er in het café van Manifesto een aantal dj's neergezet die wel van wanten weten. Hier valt de organisatie toch wel het één en ander te verwijten. Als je dan het publiek een harder alternatief wil aanbieden, zorg dan ook voor een geluidsset die dat waar kan maken. Doordat er maar twee boxen staan die bovendien klinken alsof ze al meerdere keren zijn opgeblazen, is 'Wat zachter, waarom niet!?' eerder van toepassing. Het publiek is ook weinig enthousiast, want meer dan tien mensen tegelijk zijn er vanavond niet te zien in het café. Een gemiste kans, want het idee van een harder en ook intiemer alternatief is zeker niet verkeerd.

Rob bouwt een feestje
Bart Skils mag dan als headliner geprogrammeerd staan, maar Rob Hes is degene met wie het hard gaat de laatste tijd. Zijn eigenzinnige tracks worden gedraaid in dj-sets over de hele wereld en er zit een album aan te komen. Hes weet het waar te maken: Manifesto staat voor het eerst vanavond redelijk vol en er wordt ook voor het eerst vollop gedanst. Af en toe daagt Hes zijn publiek uit door een drop net even wat langer vast te houden. Dit zorgt net voor het beetje uitdaging die de set nodig heeft.

Afsluiten voor een lege zaal
Ga daar dan nog maar eens overheen als headliner. Het is pijnlijk duidelijk dat veel mensen liever twee uur Rob Hes hadden gehad, in plaats van twee uur Bart Skils. Na een uur Bart Skils is de zaal dan ook voor een groot gedeelte weer leeggelopen. Ja, natuurlijk stond Rob Hes primetime, maar toch is het duidelijk dat Skils niet zoveel loskrijgt bij het publiek als Hes. Dat is zeker geen schande, en als Skils van plan is de brui eraan te geven, wordt het duidelijk dat hij bij de nog overgebleven diehards erg in de smaak valt. Er wordt bijna gesmeekt om een laatste track. Bart is de beroerdste niet, en vraagt of het publiek een zachte of een harde afsluitende track wil. Het blijkt een retorische vraag, en met een grote grijns op zijn gezicht gooit hij er nog eentje in. Wij hebben er geen enkel probleem mee en genieten van de laatste paar minuten van een geslaagde tweede editie van Waarom Niet!?