“Mijn hersens komen vaak 's nachts pas écht op gang”

Het verhaal achter debuutplaat “No Sleep Tonight” van Twice The Same

Sjoert Bakker ,

Twice The Same heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan het debuutalbum. In november dook de band de studio in en op 5 februari kwam de eerste langspeler uit. 3voor12NH sprak met vocalist Ritchie Lee over de totstandkoming van het album, de bijbehorende releaseparty en nachtelijke inspiratie.

Jullie bestaan al een tijdje, maar geven aan dat het afgelopen jaar hard gewerkt is aan de band. Wat is er veranderd?

Klopt! Wij hebben heel veel geluk gehad eigenlijk. Eind 2014 kwam Matthijs Heling bij de band als nieuwe drummer. Matthijs heeft gezorgd voor een frisse kijk op de muziek en uiteraard ook veel motivatie binnen de band. We zijn in januari (2015) begonnen met het schrijven van nieuwe muziek. In november zijn wij wezen opnemen in de studio en op 5 februari is het allemaal gebeurd: ons debuutalbum "No Sleep Tonight" kwam uit!

Goed bezig! Wat zijn de grootste verschillen tussen de oude en de nieuwe muziek?

Ik wil niet zeggen dat we vroeger veel experimenteerden, maar we waren nog wel zoekende naar een passend geluid voor TTS. Inmiddels is dat geluid zeker aanwezig en dat maakt al heel veel uit. Als muzikanten zijn we gegroeid en samen met Matthijs erbij is het nóg explosiever en energieker dan ooit tevoren.

Behalve energie, heeft de muziek ook een boodschap of een persoonlijk verhaal?

Om eerlijk te zijn heb ik die vraag nog nooit gehad! We zijn uiteraard geen boze rockband met allerlei politieke standpunten, we're just here to have a good time. Een aantal thema's die meerdere keren terugkomen in het album zijn mijn jeugd en relaties. De titel "No Sleep Tonight" heeft te maken met mijn slaapritme. Mijn hersens komen vaak laat in de avond of 's nachts pas écht op gang en dan ga ik nadenken en schrijven, muziek maken of mensen opbellen of ze willen afspreken.

Heeft die slapeloosheid ook een negatieve kant?

De volgende ochtend vroeg op moeten om te presteren! In feite kan ik er goed mee om gaan, het is niet zo dat ik plotseling zo ben geworden dus het is vrij gewoon, voor mij. Het zorgt ook voor inspiratie en daarnaast pluk ik liever de dag tot ie kaal is dan dat ik ga slapen terwijl ik nog meer heb om te geven.

Wat maak je als nachtmens voor bijzondere dingen mee?

In de buitenwereld niet zo heel veel bijzonders. De meeste mensen liggen in bed en moeten er gewoon weer op tijd uit. Wél merk ik dat ik 's nachts beter na kan denken over keuzes waar ik voor sta en dat ik veel inspiratie kan vinden om teksten en muziek te schrijven. Vaak komen de ideeën 's nachts en de uitwerking, uitzonderingen daargelaten, komt dan meestal op een helderder moment.

Welke boodschap wil je meegeven aan je publiek op je plaat en bij je live shows?

De nummers gaan voornamelijk over persoonlijke ervaringen, gevoelens en gebeurtenissen. Wat betreft de plaat is er eigenlijk één hele simpele boodschap die ik tijdens het zingen probeer mee te geven: always look on the bright side of life. Bij de show wil ik dat overbrengen op het publiek en samen vieren.

Op 5 februari kwam het debuutalbum uit en vond de releaseparty plaats in Nozem en de Non te Heemskerk. Wat heeft Twice The Same met de andere artiesten die op de release speelden?

Met Frank Doesburg hebben we vaak gespeeld. Met zijn oude band Translated en nu met Scare The Bear. Surf Aid-Kit hebben we leren kennen tijdens de Rob Acda Award en dat zijn naast goede muzikanten ook super toffe gasten!  Beat-hoven (Wessel & Dylan) zijn vrienden van ons en ook Robbert van Crooked Finger is een goede vriend van de band. Al voordat Twice The Same werd opgericht eigenlijk. Het was echt onze avond om te vieren met artiesten die wij tof vinden dus we waren ontzettend blij dat we dat ook konden doen!